Amire mindenkinek oda kell figyelnie, aki edz: kortizol

Tudod, hogyan változik a szervezetedben a kortizol-szint az edzés hatására? És miért fontos mindez?

Menjünk vissza pár 10.000 évet az időben, és nézzük meg az akkori világot. Szinte minden élőlény életét két szakaszra lehetett osztani. Az egyik a külső veszély vagy „stressz” állapota – egy olyan szituáció, melyben a túlélés volt a tét. A másik a stressz-szituációkat elválasztó időszak volt – melyben az élőlény elsődleges célja a felkészülés volt a következő stresszhelyzetre.


De most fókuszáljunk az emberekre és legyünk kicsit konkrétabbak: a köztes időszakokban élelmet kerestünk, ettünk-ittunk, pihentünk, magyarán feltöltöttük a raktárainkat. Amikor viszont jött a stressz (pl. egy kardfogú tigris képében), akkor a szervezetünk teljes mértékben átkapcsolt: elsődleges célja a túlélés lett – nem volt fontos sem az étel, sem az ital, sem a fajfenntartás, csak az egyed túlélése. Ebben az állapotban megkezdődött a raktárak és raktározott tápanyagok mobilizációja – a szervezetünk igyekezett minden rendelkezésre álló energiakészletet gyorsan elérhetővé tenni – hátha szükség lesz rá a túléléshez.


A lebontó folyamatok megindulását számos hormon összehangolt munkája jellemzi – mégis, ha azt mondom, hogy „stresszhormon”, akkor mindenkinek a kortizol jut eszébe.

A kortizol egy szteroid hormon, mely a mellékvese kérgében képződik. A kortizolnak katabolikus – más néven lebontó – hatása van: fokozza a májglikogén bontását, a zsírsavak bontását és az izmok bontását. Ezáltal növeli a vér glukóz-, szabad zsírsav- és aminosav tartalmát.


Rendben, ennyi elég a tudományos részből, nézzük a lényeget. Az edzés egy stressz. A stresszhez a testünk adaptálódik. Az adaptációt a stressz következtében felszabaduló hormonok indítják meg. Ezek közül az egyik legfontosabb a kortizol.


Az edzés következtében megemelkedett kortizolszint jelzi a testnek, hogy alkalmazkodni kell. Ami átmeneti stressz esetén nagyon hasznos – tehát mikor jön a tigris, és segít meglógni előre –, utána viszont le lehet (és kell is) nyugodni. A tartósan magas kortizol ugyanis káros: izomvesztéshez, hasi elhízáshoz és inzulinrezisztenciához vezet.


De mi az, amit ebből a levezetésből haza kell vinned? Gondolj csak bele! Mind a kardió, mind pedig a súlyzós edzés átmenetileg megemeli a kortizolszintet. De azt nem akarjuk, hogy ez a magasabb kortizol-szint állandósuljon, hiszen ha a kortizol tartósan magas marad, akkor felborul a tesztoszteron:kortizol arány, ami csökkenti a regenerálódást és a teljesítményt! Ezért például jó stratégia lehet, hogy miután megemelkedett a kortizol és kifejtette a hatását, megszabadulsz tőle. 


Ezt az edzés utáni szénhidrátokkal érheted el, vagy pl. nagyobb dózisú (2000 mg) C-vitaminnal.


Itt érdemes megemlíteni, hogy a rendszeresen végzett állandó intenzitású kardió tartósan megemeli a kortizolszintet[1-3] – így ha valaki ilyen jellegű sportot végez, akkor a fenti technikák (szénhidrát és C-vitamin) alkalmazására külön figyelmet kell fordítania.


Termékek, amik érdekelhetnek:

BIKINI FORMA CSOMAG

BIKINI FORMA CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft




1. J Appl Physiol. 1976 Feb;40(2):155-8.

Effects of exercise on excretion rates of urinary free cortisol.

Bonen A.

2. J Appl Physiol. 1973 Dec;35(6):887-91.

Effects of exercise on adrenocortical function.

Davies CT, Few JD.

3. Psychoneuroendocrinology. 2012 May;37(5):611-7.

Elevated hair cortisol concentrations in endurance athletes.

Skoluda N1, Dettenborn L, Stalder T, Kirschbaum C.