Mit NEM csinálnak a SteelFit krémek?

Nem ígérünk olyat, amit a krémek nem teljesítenek. Olvasd el, mi az, amit NEM csinálnak a krémeink!

A napokban feltettek egy kérdést, ami valószínűleg számos emberben felmerül, amikor a SteelFit termékről olvas. Ez pedig a következő:


„Akkor most felkenem a krémet és már égeti is a zsíromat, az edzéstől és az étrendtől függetlenül?”

Azt gondolom, hogy az olvasók egyik fele ezt a zavaró kérdést elhessegette, és megvette a krémet mindentől függetlenül – hisz szeretünk hinni a csodákban.

Az olvasók másik fele pedig a vásárlás ötletét hessegette el, helyi zsírégetés márpedig nincs!” felkiáltással, illetve a tudományos magyarázattal, mely szerint „a zsírégetés feltétele a kalória deficit”.


Most akkor ki cselekedett helyesen? Kinek van igaza?

Nos, a válasz az, hogy senkinek – vagy épp mindenkinek!

A következőkben átnézzük azokat az alapvető folyamatokat, amik a zsírégetésben szerepet játszanak, illetve azt, hogy hol kapcsolódnak be ebbe a folyamatba a SteelFit termékek.


Kezdjük a zsírégetés alapokkal:


A zsírsejtben (más néven adipocyta) található egy zsírcsepp – ebben raktározza a triglicerideket a sejt. A sejt vagy növeli ennek a tömegét (több zsírt ad hozzá = zsírraktározás), vagy csökkenti (elvesz belőle trigliceridet, lebontja és a képződő szabad zsírsavakat leadja a vérbe = zsírbontás). Azt, hogy a zsírsejt melyik folyamatot végzi éppen, azt a szervet hormonális környezete határozza meg. Vannak hormonok, amik a zsírégetést elősegítik (pl. adrenalin, noradrenalin, glukagon, növekedési hormon) és van, ami a zsírraktározást promótálja (inzulin). Ha magas az inzulin, akkor zsírt szintetizálunk és raktározunk. Ha alacsony az inzulin, akkor magas a glukagon, és zsírt bontunk.

A hormonok a vérünkkel minden sejtünkhöz eljutnak – ebből pedig egyértelmű, hogy ha magas az inzulin szint, akkor az minden egyes sejtnél magas és mindenhol lekapcsolja a zsírégetést. És ugyanez igaz fordítva, pl. a glukagonra – mindenhol felkapcsolja a zsírégetés. Tehát: helyi zsírégetés nincs. A testünk vagy zsírégető üzemmódban van vagy zsírraktározóban.


Mindez rendben van, DE!

Hogy van az, hogy a hölgyek a mellükről fogynak először, a fenekükről utoljára?

Mi ez, ha nem helyi zsírégetés?


A válasz az, hogy helyi zsírégetés továbbra sincs, de a megfelelő hormonális környezet – bár az alapfeltétele a zsírégetésneknem az egyetlen faktor. A zsírsejtekben lebomlanak a trigliceridek szabad zsírsavakra és glicerinre. Ezek pedig a vér- illetve a nyirokkeringésen keresztül távoznak a zsírszövetből. Abban az esetben, ha a keringés elégtelen, akkor a felhalmozódó bomlástermékek leállítják a zsírégetés folyamatát. A véráramlás kulcsfontosságú a zsírégetéshez[1] – viszont a zsírszövetben (lévén, hogy egyik szerepe a szigetelés) kevés ér található. A keringés fokozásával tehát fokozhatjuk egy adott területről történő „zsírkivonást”.


Helyesebb tehát célzott zsír mobilizációról beszélni, nem pedig helyi zsírégetésről.


A súlyzós edzés következtében megemelkedik az adrenalin, noradrenalin, növekedési hormon és kortizol szint a szervezetben – a testünk átkapcsol a raktárak mobilizálására. A kialakuló hormonális környezet beindítja a zsírégetést. Ugyanakkor igazolt az is, hogy az edzés hatására fokozódó keringés sem elég a felszabaduló szabad zsírsavak zsírszövetből történő teljes eltávolítására.[2] A keringés fokozásával növelhetjük az adott terültről kivont zsír mennyiségét.


A célzott zsír mobilizációnak továbbra is feltétele a „zsírégető üzemmód”, tehát az alacsony inzulin szint[3] – ez a krém nem képes csodákra. Ha az edzés előtt közvetlenül megemeljük az inzulin szintünket (pl. szénhidrátot eszünk), akkor a fenti folyamatok elmaradnak, és a zsírégetés csökken/megszűnik.[4,5] A krémben található koffein viszont képes az inzulin zsírsejtekben beindított jelátvitelét (a receptoron keresztül kifejtett hatását) gátolni – tehát megelőzheti a fölösleges zsírlerakódást.[6]


Összefoglalva:

  1. Zsírégetés:
    • Helyi zsírégetés nincs.
    • Fokozott helyi zsír mobilizáció van – kulcsa a megfelelő vér- és nyirokkeringés.
    • A zsírégetés csak a megfelelő hormonális környezet – alacsony inzulin – mellett lehetséges.

  2. Mit nem csinálnak a SteelFit krémek:
    • Nem ellensúlyozzák a rossz étrendet.
    • Nem edzenek helyetted.
    • Nem hazudtolják meg az élettan alapjait.

A SteelFit krémeket „zsírégető krém”-nek nevezzük – azért, mert a „fokozott lokális zsírmobilizációt elősegítő krém” elnevezés hosszú és nem egyértelmű. A krémek nem végzik el helyetted a munkát, de ha megfelelően alkalmazod őket, akkor nagymértékben segíthetnek a kívánt célok elérésében. 




Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490




  1. Adv Exp Med Biol. 1998;441:171-9. Regulation of fatty acid delivery in vivo. Frayn KN1.
  2. Proc Nutr Soc. 1999 Nov;58(4):877-86. Macronutrient metabolism of adipose tissue at rest and during exercise: a methodological viewpoint. Frayn KN1.
  3. Obesity (Silver Spring). 2007 Sep;15(9):2245-55. Sex differences in lipolysis-regulating mechanisms in overweight subjects: effect of exercise intensity. Moro C1, Pillard F, de Glisezinski I, Crampes F, Thalamas C, Harant I, Marques MA, Lafontan M, Berlan M.
  4. J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):106-17. eCollection 2004. Dietary fat and sports nutrition: a primer.
  5. Lowery LM1. 
  6. Clin Sports Med. 1999 Jul;18(3):485-98. Role of fats in exercise. Types and quality. Turcotte LP1.
  7. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11. Caffeine's mechanisms of action and its cosmetic use. Herman A1, Herman AP.