Vitaminok - Az alapok

Vitaminok – érdekes téma, egyben megosztó is. Vannak, akik szerint az életet jelentik – mások szerint teljesen haszontalanok. Ebben a cikkben a következő kérdéseket fogjuk megvizsgálni: 

Mik is a vitaminok? 
Mi a szerepük a szervezetünkben? 
Tényleg olyan fontosak? 

Kezdjük az elején. 

Mik is a vitaminok? 

A vitamin elnevezés az angol „vital amin”, vagyis vitális (élethez nélkülözhetetlen) amin (a szerves vegyületek egy csoportja). A felfedezésük egy betegséghez, a Beriberi-hez köthető. Kínában az étkezés alapját a rizs képezte. A nyugati ember érkezéséig barna rizst fogyasztottak – viszont a nyugati technológia megérkezésével átálltak a fehér rizsre. Ekkor kezdett el egyre nagyobb mennyiségben megjelenni a betegség, melynek a beriberi nevet adták. A betegségnek több típusa is van („száraz”, mely az idegrendszert támadja, „nedves”, ami a szív- és érrendszert, „gyerekkori” és „gasztrointesztinális”). A fehér rizs fogyasztását sikerült kapcsolatba hozni a betegség előfordulásával – és így már sejtették, hogy a barna rizs feldolgozása során legyalult részekben van valami, ami segít megelőzni a betegséget. 

Idővel sikerült is ezt az anyagot azonosítani, a neve tiamin lett. Ez az ún. B1-vitamin. 

Nyilván a skorbut nevű betegségről és arról, hogy a tengerészek savanyú káposztát vagy citromot vittek magukkal, már mindenki hallott – ez jóval megelőzte ugyan a tiamin felfedezését, de itt nem izolálták az aszkorbinsavat, így ez nem számít. 

Tehát, mi is a vitamin? Vitamin minden olyan, az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyület, melyet a szervezet nem képes kellő mennyiségben előállítani. Ennek megfelelően az, hogy mi vitamin és mi nem egyes fajoknál eltérő (pl. számunkra az aszkorbinsav vitamin, a kecskék viszont elő tudják állítani, így nekik nem). 

Összefoglalva:
  1. élethez nélkülözhetetlen,
  2. nem tudjuk előállítani (vagy nem kellő mennyiségben),  
  3. külső forrásból kell bevinni. 

Nem tartoznak ide az esszenciális aminosavak, zsírsavak, se az ásványi anyagok (melyekből jóval nagyobb mennyiségek kellenek). 

A tudomány jelenlegi állása szerint 13 vitamin van. Ezeket a szervezetünkben kifejtett kémiai hatások alapján csoportosítjuk – ennek megfelelően egy vitamin név számos kicsit különböző vegyületet (ún. vitamert) jelölhet. 

A vitaminoknak 2 nagy „csoportja” van:
  1. vízoldható:
    • B1 – tiamin
    • B2 – riboflavin
    • B3 – niacin
    • B5 – pantoténsav
    • B6
    • B7 – biotin
    • B9 – fólsav
    • B12
    • C
  2. zsíroldható:
    • A
    • D  
    • E  


A vitaminok szerepe a szervezetünkben: 

A vitaminok rengeteg folyamatban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A már említett aszkorbinsav nélkülözhetetlen a kollagén szintézishez, emellett antioxidáns szerepet is betölt. A D-vitamin valójában ma már hormonként van kezelve – az emberi génkészlet nagyjából 18.500 génjéből 2000-3000-re közvetlen hatással bír. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a látásunkban, a K-vitaminnak a véralvadásban és a csontok egészségében. Az E-vitamin erős antioxidáns. A B-vitaminok különféle enzimek kofaktoraként képesek működni (tehát az enzim nem képes nélkülük a funkcióját ellátni). A fólsav nélkülözhetetlen a magzati idegrendszer fejlődéséhez és a velőcső záródáshoz. 

A vitaminok hatásairól egész könyveket lehet írni – így ezt most nem fogom bővebben kifejteni. 

Annyi biztos, hogy az elégtelen vitamin bevitel ill. ha vitaminhiány alakul ki az betegségekhez fog vezetni. Tehát a vitaminok (mint már írtam) nélkülözhetetlenek. 

(A vitamin kiegészítők használata, hasznossága szintén egy külön cikk témája lesz.)

Összefoglalva: a vitaminhiány súlyos gondokat és egészségügyi problémákat tud okozni. A megfelelő vitaminbevitel elengedhetetlen az egészséghez. 




0