5 érv a saját testsúlyos edzés mellett

Pár éve nagy népszerűségnek örvendenek a különböző saját testsúlyos mozgásformák. Többek közt az igen látványos sportágnak számító street workout adhatta a kezdőlöketet a funkcionális edzéstípus terjedésének, de az is szívesen próbálja ki a TRX-et például, aki már unja a megszokott kondigépes edzést. Korábban fitneszversenyzőként azt hittem, elég csak a súlyokat emelgetni. Valójában azonban a minőségi, valóban használható és tartható izomzathoz igenis kellenek a funkcionális és a saját testsúlyos gyakorlatok is. Melyek a további előnyök? Öt pontba szedve érvelek például saját sportágam, a rúdfitnesz mellett is! Kővágó Heni írása.

Korábban, amíg fitneszmodell versenyekre készültem, sokszor éreztem, hogy megakadt a fejlődésem, nem úgy alakulok, ahogyan szeretném. Három éve úgy döntöttem, kipróbálom a rúdfitneszt, amely nem csak gyönyörű sportág, de úgy gondoltam, segítségével hozható még tömeg és érettség a felsőtestem izmaira. És milyen jó döntés volt! Íme 5 érv a saját testsúlyos edzések mellett:

1. Jelentősen növeli az erőszintet


Felejtsd el azt a tévhitet, hogy az erő a megemelt súlyok függvénye. Nyomhatsz fekve 100 kilóval, vagy guggolhatsz ugyanennyivel, de próbálj meg súly nélkül akár egy lábbal guggolni vagy oldalplankelni egy percig. Teljesen más izommunkát igényelnek a feladatok, és a szervezet energiaellátása sem ugyanaz ilyenkor; a saját súlyos edzéstől nem csak erős leszel, de az állóképességed is nő. Mindazonáltal, ha súlyzós edzéseidet saját testsúlyos módszerrel is kiegészíted, az izmaid teljesen új impulzust kapnak, amely mind az izmok növekedéséhez, mind az erőnléti fejlődéshez elengedhetetlen.


2. Javítja a mozgáskoordinációt


A súlyok, különös tekintettel a kézi súlyzók megmozgatása általában 1-2 izom(csoport) bekapcsolódásával jár (kivételek ez alól az olyan komplex gyakorlatok, mint a guggolás vagy felhúzás). Ha pedig gépeket használsz, az egyet jelent a behatárolt mozgástartománnyal, amelynél még kevesebb hangsúly helyeződik végtagjaid finommozgásának elsajátítására. Ez persze nem feltétlenül baj, ha nem célod az összetett mozgáskoordináció fejlesztése. Ami azonban pozitívum a saját testsúlyos edzésben, az az, hogy a stabilizáló izmok (pl. törzsizmok) nagyobb terhelést kapnak. Az agy-izom kapcsolat kialakítása intenzívebb, megtanulhatod jobban koordinálni a mozgásod és ezáltal uralni a tested.


3. Több kalóriát éget


Az előző pontban kifejtett komplex izommunka miatt a saját testsúlyos tréning zsírégető faktora magasabb. Mivel több izom kapcsolódik be egy-egy gyakorlat végrehajtásába, értelemszerűen több energiára van szükség a kivitelezéshez. Egy sima francia rudas vagy kézisúlyzós karhajlítás-nyújtáshoz képest egy alsó madárfogásban szűken végrehajtott húzódzkodásba bekapcsolódnak a hát és törzs izmai is. Kezdőként természetesen nem fog egyből menni, ezért először érdemes lehet húzódzkodó-tolódzkodó gépen erősíteni, gyakorolni rá.


4. Szabadban is végezhető


Ez az a mozgásforma, amelyhez nem kellenek gépek vagy súlyzók, de még bérletet sem kell sehova váltanod. Gondoljunk csak a street workoutra vagy a fegyencedzésre; elég hozzájuk egy-két rúd, pad vagy korlát, vagy csak a saját testünk. Ideális lehet közösségi szempontból is, hiszen jó alkalmat nyújt összejönni a barátokkal, edzőtársakkal, és erősíteni egyet, vagy épp valami új, menő trükköt elsajátítani valamely játszótéren akár. Még lányoknak is!


5. Új kihívások elé állít


Az első rúdfitnesz edzésemen alig bírtam felmászni a rúd tetejére. Ma már olyan trükköket tudok megcsinálni, amikről régen csak álmodoztam. A test összes izmát használom egy-egy gyakorlat végrehajtása során, a felsőtestem izomtömege is nőtt. Ezért például, amióta rudazom, nagyon kevés alkalommal kell hátedzést beiktatnom a konditermi edzésekbe.


Nagyon fontosnak tartom a változatosságot, nem csak azért, hogy az izomzatunk új impulzust kapjon, de a motivációnkat is jelentősen növelheti egy-egy új mozgásforma kipróbálása. Te is unod az ismétlés- és szériaszámokat számolgatni? Akkor ideje ellátogatnod egy új óratípusra, és remélem, neked is akkora szerelem lesz, mint nekem a rúd!


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990