5 tévhit a fehérjeporokról

Sokan még mindig úgy tekintenek a fehérjére, mintha az kizárólag fitnesz körben használt "dopping lenne", ami egészségtelen az átlagembernek. Eloszlatjuk a tévhiteket.

Fehérjére egyszerűen szükséged van, ha izmosodni szeretnél, de még akkor is, ha fogyni akarsz!


Konditerembe jársz és jó a fizikumod? Az első kérdés a „mit edzel?” után az, hogy „mit szedsz?” vagy esetleg ennek valamilyen verziója, pl. az „OK, de nem szedsz semmilyen szteroidot, mondjuk fehérjét, ugye?”. Tapasztaltabb konditerembe járók ilyenkor csak üveges tekintettel annyit mondanak: „nem”. Gyakori kérdés még a „mit szedjek, ha izmos akarok lenni?” és ez gyakran a fentihez hasonló hatást vált ki abban, aki rendszeresen edz. Végül, de nem utolsó sorban, ki ne ismerné az érzést, amikor fiatalon 15-16 évesen hazaállított élete első doboz fehérjéével, amire az édesanyja kiakadt és közölte, hogy „az márpedig szteroid!”?

Ahhoz képest, hogy mennyire népszerű étrend-kiegészítők a fehérjeporok, rengeteg tévhit és alaptalan elképzelés lengi körül. Ádám Norbi szakértőnk összeállította az 5 legnépszerűbbet, amivel szinte már mindenki találkozott, aki életében fehérjeport fogyasztott.

A fehérje szteroid:


Nos, kevés dolog áll távolabb a valóságtól. Szteroidnak nevezünk minden olyan vegyületet, melyben szterán-váz található. Ez egy kémiai struktúra és semmi köze a fehérjékhez. A szteránvázas vegyületek között megtalálunk számos hormont (tesztoszteron, ösztrogén, kortizol), de ide tartozik a koleszterin is és számos növényi vegyület. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A testünket is főleg fehérjék alkotják – a bőrünk, az izmaink, a csontjaink, az enzimek, amik a kémiai átalakításokat végzik a testünkben, ezek mind fehérjék. És természetesen fehérje van a húsokban, a tejtermékekben és a tojásban is, illetve számos növényben is jelentős mennyiségű fehérjével találkozhatunk. Amikor fehérjeport veszünk, akkor egyszerűen egy az olyan táplálékokból, mint a hús, a tojás vagy épp a tej izolált fehérjét vásároljuk meg. Például 1 dl tejben van 3 g fehérje, ez kb. 3 %-os fehérjetartalmat jelent. Ha ezt izoláljuk – „kivesszük” mellőle a fölösleges vizet, cukrot, zsírokat – akkor kaphatunk egy port, aminek a fehérjetartalma akár a 75-85 %-ot is elérheti. És voilá, kész is a fehérjepor. A fehérje nem szteroid, semmi köze a hormonokhoz csak azért, mert dobozban érkezik.

Tönkre teszi a veséket:


Igen gyakori elképzelés, hogy a magas fehérjebevitel tönkreteszi a veséket. A valóságban azonban számos kutatás igazolta, hogy tartós extrém magas (3.4 g / testsúly kilogramm) fehérjebevitel mellett sem romlanak azok a markerek, amik a vesék működését és egészségét jelzik. 

FONTOS – ennek a tévhitnek van némi alapja. Veseelégtelenségben szenvedőknél és vesebetegeknél a magas fehérjebevitel megterhelheti a veséket, így ilyen esetekben a magas fehérjebevitel nem ajánlott. Egészséges emberekben azonban a fehérjebevitel növelése számos egészségügyi előnnyel jár.

Mesterséges:


Eleve az elképzelés, hogy azért, mert valami mesterség egyben rossz is, hibás. Ez az ún. „natural fallacy”, vagyis a „természetesség tévedése”. Szeretnénk azt hinni, hogy minden, ami a természetből jön az jó nekünk – de hát ez nem így van. Rengeteg növény van, ami azonnal megöl, ha megesszük, ellentétben a „nagyon káros mesterséges dolgokkal”, mint mondjuk 1-2 édesítőszer.

A másik probléma ezzel a tévhittel, hogy a fehérjéket nem tudunk mesterségesen előállítani. A fehérjék aminosavakból épülnek fel – ezek az aminosavak kapcsolódnak hosszú láncokká. Jelenlegi módszerekkel 20-30 aminosavat tudunk összekapcsolni és minden egyes aminosav összekapcsolása csökkent hatékonysággal történik – tehát a termelés borzasztóan rossz. Nos, a fehérjékben több mint 100 aminosav (gyakran több mint 1000) kapcsolódik össze, így lehetetlen ezeket mesterséges úton és elérhető áron előállítani. Bizony, minden fehérjeport, amit megveszünk, természetes forrásból vontak ki. 

Férfias leszel tőle:


Hölgyek kapják meg nagyon gyakran, hogy „úristen, mit szedsz, azt férfiaknak gyártották, férfias leszel tőle, ki fog hullani a hajad, szakállad nő”, és így tovább. Ez a tévhit részben a „fehérje = szteroid”-ra vezethető vissza, részben pedig arra, hogy a fehérjeporokat általában nagy és izmos férfiakkal reklámozzák. A fehérje azonban csak fehérje – nem leszel tőle férfias, nem hullik ki a hajad, nem nő szakállad. Hölgyek is teljes nyugalommal szedhetik.

Ha fehérjét szedsz, attól fejlődni fogsz: 


Ez talán a leggyakoribb tévhit. Srácok lejárnak edzeni, majd pár hét után eldöntik, hogy elkezdenek „fehérjét szedni”. Semmi nem változott az étrendjükben, ugyanúgy alacsony a fehérjebevitelük, ugyanúgy túl sok a hétvégi bulizás, ugyanúgy csak napi 1-szer esznek, akkor is péksüteményt és azt várják, hogy „na, majd most, hogy fehérjét szedek”. Nyilván lesz különbség, hiszen a több fehérje mindig jobb, és a semmihez képest a megfelelő időpontban (edzés után) elfogyasztott extra fehérjének lesz valami hatása. Ugyanakkor egy ilyen kis javulás az étrendben egy hasonlóan kis változást fog hozni a fizikumban is. A fehérjeporok hasznosak, segíthetnek az étrendünk magasabb szintre emelésében, de önmagukban nem fognak megmenteni egy rossz étrendet.

Rengeteg tévhit kering a fehérjékről, a legtöbb hibás és téves. Ha van egy normális étrendünk, nyugodtan támogassuk meg egy jó minőségű fehérjeporral.




Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEELFIT BLENDER BOTTLE® SHAKER

STEELFIT BLENDER BOTTLE® SHAKER

Ár: 3490

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990