5 tévhit a kreatinról – most leszámolunk velük!

A rendszeresen konditerembe járók körében ugyan nagy népszerűségnek örvend a kreatin, de a laikusok és ún. „weekend warrior”-ok számára alapvetően ismeretlen. A neve is olyan furcsa, különösen, ha nem csak annyit mondunk, hogy kreatin, hanem esetleg azt, hogy kreatin-monohidrát – huh, hát nem hangzik valami természetesen és egészségesen. Ennek eredményeként számos tévhit kering a kreatinról. Itt az ideje, hogy néhánnyal ezek közül leszámoljunk!

Tévhit 1.: A kreatin szteroid

Ez a tévhit – az emberek általános tudatlansága mellett – valószínűleg onnan ered, hogy amikor a kilencvenes évek elején felfedezték a kreatin-kiegészítés hatásait, akkor hirtelen az addigi legerőteljesebb, nem-szteroid ergogén (sportteljesítményt fokozó) kiegészítőt találták meg. A kreatin bizonyított módon növeli az anaerob teljesítményt és erőszintet. Az étrend-kiegészítők gyártói pedig egyből megkezdték a médiakampányt: „szterodihoz hasonló hatás, szteroid nélkül”. Sajnos ennek eredményeként ma már közkeletű a tévedés, hogy kreatin = szteroid. Szteroid minden olyan vegyület, amelyben szteránváz található. Ez egy speciális, többgyűrűs kémiai szerkezet. A szteránvázas vegyületek között megtalálunk számos hormont (tesztoszteron, ösztrogén, kortizol), de ide tartozik a koleszterin is és számos növényi vegyület. Ezzel ellentétben a kreatin egy aminosav-származék, ami számos táplálékunkban is (pl. vörös húsok) megtalálható. Amikor kreatin-kiegészítést alkalmazunk, akkor praktikusan nagyon koncentrált formában visszük be azt, amit amúgy egy nagy adag steak elfogyasztásával tudnánk – így kikerülve az extra kalóriákat.

Tévhit 2.: Tönkreteszi a veséket

Szintén nagyon gyakori tévhit, hogy a kreatin tönkreteszi a veséket. Tény, hogy a kreatin kreatininné bomlik, és tény, hogy a kreatinint a vesék űrítik. A fokozott kreatinintermelés és -ürítés azonban nem vezet a vesék károsodásához. Amit látni kell, hogy a kreatin a világ leginkább kutatott étrend-kiegészítője. A kutatások több mint 25 éve folynak, és egyre többet tudunk meg erről az aminosav-származékról. Évről évre fény derül újabb területekre és alkalmazásokra, amelyeknél a kreatin hasznos lehet és támogathatja az egészségünket. Ugyanakkor az elmúlt 25 év kutatásaiból az is látszik, hogy a kreatinnak nincsenek egészségügyi mellékhatásai, nem káros, nem okoz semmilyen problémát. Egy egészséges és biztonságos kiegészítő.

Tévhit 3.: Férfias leszel tőle

Hölgyek gyakran hallhatják azt, hogy ne szedjenek kreatint, mert férfiasak lesznek tőle. Ez egyáltalán nem igaz. Mint mondtam, kreatin van a vörös húsokban is, tehát azoktól is férfiasodni kéne a hölgyeknek... A kreatin csak egy aminosav, nem szteroid, és semmilyen hatással nincs a kinézetre – nem lesznek tőle férfias vonásai a hölgyeknek, nem hullik ki a hajuk és nem nő szakálluk. Persze, ezen a tévhiten nem segít sokat, hogy a kreatinokat általában nagy, erős és izmos férfiakkal reklámozzák – de ez ne tévesszen meg senkit. A hölgyek számára ugyanolyan pozitív egészségügyi tulajdonságokkal rendelkezik.


Tévhit 4.: Vizesít

Gyakori tévhit, hogy a kreatin vizesít – emiatt például a hölgyek gyakran nem is szedik. A valóság az, hogy ugyan a kreatin tényleg növeli a hidratáltságot, ám az izmok hidratáltságát, azáltal, hogy megnöveli az izmok víztartalmát. Amit viszont „vizesítés” alatt érteni szoktunk, az általában a bőr alatti (subcutan) víz megjelenése. Erre viszont a kreatin nincs hatással. Régen divat volt nagy adag cukorral együtt fogyasztani, ugyanis az inzulin növeli a kreatin visszatartását a szervezetben. Ennek megfelelően a kezdeti töltés alatt akár napi 4-5 alkalommal fogyasztottak mellé 50-80 g cukrot az emberek. Nos, ilyen körülmények között a kreatin tényleg vizesít – a sok bevitt cukor által megemelkedett inzulinszint fokozza a vesék nátrium-visszatartását és ez vezet vizesedéshez. Ha normálisan használjuk a kreatint, akkor ilyen problémánk nem lesz.

Tévhit 5.: Csak felfúj

Másik gyakori és kedvenc tévhitem – a kreatin nem is segít izmot építeni, csak felfúj. Ha abbahagyod, akkor össze fogsz esni. Mint mondtam, megnöveli az izmok hidratáltságát, ami az első 2-3 hétben nagyjából 2-3 kg víz visszatartását jelenti. Igen, ha 2-3 hét után abbahagyod, akkor ezt a vizet idővel ki fogod pisilni és ennyi volt. Tényleg csak felfújt. Kreatint viszont nem 2-3 hétig szedünk, hanem szerintem minimum 3 hónapig. Ha kellő ideig szedünk kreatint, kellő ideig tudjuk kihasználni a hidratáltság előnyeit, és extra izmot fogunk építeni. A fokozott hidratáltság ugyanis segíti az izomfehérjék szintézisét, növeli az edzésteljesítményt és fokozza a regenerálódást. A kreatint így kell használni – teremtünk vele egy olyan környezetet, amiben jobban tudunk edzeni, jobban tudunk regenerálódni, és ezért gyorsabban tudunk fejlődni. Ebben az esetben a kreatin nem csak felfúj, hanem valós és maradandó eredményeket segít elérni.

A kreatint számos mítosz és legenda lengi körül, melyek közül szinte semmi nem igaz. A világ legjobban kutatott étrend-kiegészítője, egyben a legbiztonságosabb és egyik leghatásosabb is. Használjuk bátran, akár a teljesítményünk, akár az egészségünk támogatására.


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990

PURE STEEL CREATINE MONOHYDRATE

PURE STEEL CREATINE MONOHYDRATE

Ár: 4990