A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma és a helyes életmód

Egyre több fiatal nőnél diagnosztizálnak PCOS-t, amely egy endokrinológiai betegség, és sokszor inzulinrezisztánciával is együtt jár, amit a cukorbetegség előszobájakánt emlegetnek. Női szakértőnk, Bartha-Darabos Ivett gyakran találkozik ezzel a betegséggel a vendégei körében, és alábbi cikkében most összegyűjtött néhány fontos tanácsot ezzel kapcsolatban.

Nőkre specializálódtam, hangolódtam, tudom, hogy milyen a női lélek. Bátran mondhatom, hogy a vendégeim nem csupán a testükkel és étkezésükkel kapcsolatban kapnak iránymutatást, de egy komplex látásmódot is igyekszünk közösen elsajátítani.

A PCOS sajnos már népbetegség, Magyarországon több mint 500 000 nőt érint, tehát minden 10. nő ezzel az állapottal küzd. Praxisomban drámaian sok vendéggel találkozom, akinek ez a szindrómája van.


A PCOS a petefészek betegsége, ám igazából egy összetett anyagcserezavar, amelynek tünetei szerteágazók lehetnek:

  • Ciszták a petefészkekben
  • Elmaradó, vagy rendszertelen menstruációs ciklus
  • Teherbe esési képtelenség
  • Sápadt, szürkésbarna bőr
  • Pattanásos, mitesszeres, zsíros arcbőr
  • Erős szőrzet testen és arcon
  • Kopaszodás, hajhullás
  • Aránytalan, főként hasra lokalizálható hízás
  • Diéta ellenére is sikertelen súlyvesztés
  • Inzulinrezisztencia, magas inzulinszint


A PCOS okait még kutatják, de jelen tudásunk szerint visszavezethető genetikai és életmódbeli okokra is. Genetikailag hajlamosít a férfi nemi hormonok túltermelődése (hyperandrogenezmus), az inzulinrezisztencia (IR) és az általánosan magas inzulinszint (hyperinzulinaemia). A sejtek egyre több inzulint igényelnek a glükózfelvételhez, és ezzel szénhidrát-anyagcserezavar lép fel. Az egyre növekvő inzulinszint a petefészkekben csökkenti az ösztrogéntermelést, ami így nem tudja egyensúlyban tartani a férfi nemi hormonokat. Ösztrogén hiányában nincs tüszőérés, a petefészekben kialakul a kórkép, a policisztás ovárium szindróma, amely ultrahangvizsgálattal egyértelműen kimutatható.

Fontos tudni, hogy a genetikai hajlam mellett nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a stressz is a PCOS kialakulásában, így általában a betegségre nem alapproblémáként, hanem sokkal inkább következményként tekintenek, amely jelentős életmódbeli változtatásokkal pozitívan befolyásolható.


A PCOS étrendi alapjai


Elsőként olyan, személyre szabott étrendet kell kialakítani, amely leginkább az inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel élők táplálkozására hasonlít, tehát a cukrokat drámaian csökkenti és alacsonyan tartja a vércukorszintet. Ezt főként alacsony glikémiás indexű ételekkel lehet megtenni, olyan ételvariánsokkal, amelyek jótékonyan befolyásolják egymás felszívódási ütemét. Javasolt a tejtermékek mellőzése és a magas cukortartalmú gyümölcsök, aszalványok elhagyása. Kerülendők a finomított cukrok, lisztek, viszont javasolt a magas fehérjetartalmú ételek beiktatása, amelyek kevésbé emelik meg a vércukorszintet.


Pontosan meg kell határozni a bevitt szénhidrátok mennyiségét és minőségét, amelyet befolyásol a fizikai aktivitás, a nem, az életkor, a testalkat és a genetikai sajátosságok összessége. Mindenképp rendszeresíteni kell az étkezéseket, 4 óránál több semmiképp sem telhet el két étkezés között, de a szervezet sajátosságai miatt indokolt lehet a 3 óránkénti étkezés is.

Vendégeim esetében gyakran iktatunk be olyan, speciális, egyszerű, de magas minőségű fehérje terméket, amely biztosítja, hogy az alvás ideje alatt is folyamatos tápanyagokhoz jut a szervezet, nem éhezik. Ez tapasztalataink szerint erősen csökkenti az inzulin ingadozását, nem alakul ki reggelre éhségérzet. Természetesen a diéta kialakításakor minden szempontot figyelembe kell venni, hogy aztán egy vitalizáló, súlyoptimalizáló étrendet kapjunk, amely be is tartható hosszabb távon. A súlyvesztés szinte minden policisztás ovárium szindrómában szenvedő betegnél elvárás.

Mozgásterápia PCOS esetén


A kezelésből nem kihagyható a rendszeres mozgás sem, amit ugyan nehéz elkezdeni, de hosszú távú, tartós eredményt nem lehet nélküle elérni.
Elég csak átgondolni, hogy az izmok működésük során cukrot égetnek, illetve a jól karbantartott izomzattal élők szervezete nyugalmi állapotban is sokkal hatékonyabban tolerája a vércukoringadozást, mint edzetlen társaiké.

Kezdetnek elég lehet a gyaloglás és intenzívebb séta, azonban a gyógyító folyamatok beindításához komplex programra van szükség. A PCOS-sel élők számára összeállított edzésterv alapja a rendszeresség, a helyes egyensúly az anaerob, aerob és kardió mozgások között. Tehát erősítő gyakorlatokra és közepes intenzitású kardió programra is szükség lesz.


Érdemes olyan edző, szakember segítségét kérni, aki rendelkezik szakirányú tudással és tapasztalatokkal. A kudarcélmény elkerülése és a gyógyító folyamatok maximalizálása érdekében ne akarjuk önállóan, felületes ismeretek birtokában felépíteni a mozgásunk. Igyekezzünk inkább tanulni, megismerni és elsajátítani a számunkra hasznos és fontos szemléletmódot az edzés területén is, hogy a későbbiekben alkalmassá válhassunk az önálló munkára is.



Eddig a PCOS-sel küzdő vendégeim közül mindenki várandós lett, így a sikerarány nagyon jónak mondható, bizonyítandó, hogy igenis van remény! Egy dolgot sosem szabad elfelejteni: amíg mozgással és táplálkozással kezelhető egy olyan betegség, amely az egész életedre hatással van, addig szerencsésnek mondhatod magad.


Nőként, női vendégekkel dolgozva könnyebben érzem át életük fontos szakaszait és problémáit. Anyaként pedig különösen nagy problémának látom az egyre terjedő PCOS-t mint jelenséget. Igyekszem, hogy naprakészen, minden erőmmel segítsem azokat, akik épp ezzel küzdenek, de elvárom, hogy ők is harcoljanak a célért.


A jó hír: VAN megoldás!


Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990