Edzés 30 és 40 felett

Elmúltam 30, már túl késő nekiállni edzeni! Ez nem más, csupán egy rossz kifogás: sosincs késő elkezdeni a mozgást! Csak ki kell választani a kondíciónknak megfelelőt!

Nagyon sokszor találkozom a lelki hátráltatás taláne gyik legáltalánosabb formájával: “30 felett már nem olyan az ember”… de megy ez 40 és 50-es számokkal is. Eddig sem értettem ezzel egyet, de a Yale Egyetem egy reprezentatív kutátása szerint ez egyenesen nem igaz!  - Olvassátok szakkértőnk, Darabos Ivett tanácsait. 

Hogy miért?


Főleg a futókkal lehet ezt jól szemléltetni, így a kutatás is azt vette alapul, mely eredménye szerint a teljesítőképesség csupán 40, de inkább 45 éves kor felett kezd el csökkenni, addig konstans nőhet, de stagnálhat is. Sőt, a stagnálás egész hosszan eltarthat mérhető változás nélkül, akár az 50-es életévekig is.

És mennyi az annyi?


A teljesítménycsökkenés üteme normális esetben, egy általánosan egészséges, sportos életet élő embernél kb. 10 évente 1%!  Ez a szóbeszéddel ellentétben nagyon alacsonynak tekinthető.

Drasztikus csökkenés 80 éves kor felett várható, ami nem azonnali leépülést jelent természetesen, hanem a tendencia gyorsul. Ez szöges ellentéte a szokáselvnek, miszerint 40 felett elkezdenek az emberek “lemondani” magukról és beletörődéssel venni, hogy hamarabb fáradnak. A valóság már korábban is ismert volt, hiszen nem a leépülés az elsődleges felelős, hanem a helytelen életvitel.

Napi szinten legalább 60-90 percen keresztül kellene emelt pulzussal dolgoztatni a testünk az egészségünk és kapacitásunk megőrzésének érdekében. Itt persze nem a számlák és a stressz által megemelt pulzusszámra gondolnak, hanem a fizikai aktivitás által kiváltott frekvenciaemelkedésre. :)

Szóval, itt az idő, hogy a tested a valós kora szerint viselkedhessen! Sosem késő, hiszen a mozgás beiktatása még 50-60 éves korban is jelentős életminőség javulást okozhat, így aki 30-40 évesen szánja rá magát a változásra, az csak nyerni tud… ez monjduk a saját életedben nem egy rossz lehetőség! ;)



Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

HYDRA STEEL

HYDRA STEEL

Ár: 10490