Edzés és tesztoszteronszint

Először is szögezzük le a legfontosabb tényt: edzés nélkül nincs izomtömeg. Azzal is mindenki tisztában van, hogy ha izmot szeretnénk növelni, akkor annak a legjobb módja a rezisztenciaedzés, és azon belül is a súlyzókkal végzett edzés.

Hogyan építs izmokat?

Azt is tudja mindenki, hogy edzés közben nem építjük az izmainkat, sokkal inkább romboljuk. Az épülés az edzést követő regenerálódási időszakban történik meg, melynek során a testünk visszakerül a kiindulási állapotba (visszaáll a homeosztázis = regenerálódás), majd egy magasabb fittségi szintre lép (ez az ún. adaptáció).

Miért fontos tényező a tesztoszteron? 

Az edzést követő „visszapattanásért” számos faktort és tényezőt tettek már felelőssé – ezek közé tartozik a rezisztenciaedzés által kiváltott tesztoszteronszint emelkedés is. Az edzések kezdetét rövid idővel követi a tesztoszteronszintünk emelkedése, majd miután elérte a maximumát, megindul a csökkenés (általában ezzel párhuzamosan emelkedik a kortizolszintünk). A kutatások egy ideig nem voltak egyértelműek, de ma már többé-kevésbé egyetértenek a tudósok abban, hogy ez az emelkedés a nőkben is megjelenik.

Az edzés következtében megemelkedik tehát a tesztoszteron és a növekedési hormon szint is, és ezek együttesen képesek beindítani az anabolikus gépezetet, ami a regenerálódást és az adaptációt levezényli és végül az izomtömegünk növekedéséhez vezet. Legalábbis ez volt az elmélet.

Így tudod maximalizálni az edzés hatékonyságát 

Számos elképzelés és módszer került ki, hogy hogyan tudjuk maximalizálni ezt a tesztoszteronválaszt (egyébként nagyon egyszerű: kemény edzéssel) és, hogy hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni belőle – például azzal, hogy a vélt maximális koncentrációval nagyjából egy időben abbahagyjuk az edzést és megyünk és eszünk (tehát megkezdjük a regenerálódást).

A tudomány jelenlegi állása szerint az edzéseket követő tesztoszteronszint emelkedés ugyan pozitív hatással van izomfehérjék szintézisére és a regenerálódásra, de egyáltalán nem nélkülözhetetlen a fejlődéshez. Szokás szerint itt is elsőre átlendültünk a lovon – néhány kutatás alapján elkezdték mondogatni, hogy semmilyen hatással nincs a teljesítményre és az eredményekre -, de ahogy gyűltek a bizonyítékok egyértelművé vált, hogy az igazság a két állítás között található. Se nem nélkülözhetetlen, se nem hatástalan.

Mit jelent ez?

Nem érdemes egy edzéstervet úgy megtervezni, hogy az edzések hosszát megpróbáljuk a tesztoszteronszint csúcsával szinkronba hozni. Fölösleges ezzel vesződni. Edzünk keményen és lehetőleg ne vigyük túlzásba az edzést, mert akkor a tesztoszteron:kortizol arány a rossz irányba billen. Edzések után együnk minél hamarabb és bőségesen. És bízzuk a tesztoszteronszintünket a SteelHardra. Ennyi.




Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft