Erre figyelj az étrendedben, ha a tömegnövelés a célod

Ha a tömegnövelés a célod, nincs könnyű dolgod, de egy kis odafigyeléssel elérheted a céljaid – szakértőnk, Ádám Norbert tanácsait olvashatod az alábbiakban!

Étrendet tartani nem könnyű. Diétázni nem könnyű. Mégis, azt lehet mondani, hogy a diéta és a fogyás elég egyszerű. Figyelem: nem könnyű, hanem egyszerű. Állj rá a mérlegre, írd fel a súlyod. Jegyezd fel, hogy mit eszel napközben. Másnap megint állj rá. Kevesebb? Akkor eheted ugyanazt, amit tegnap. Több vagy nem változott? Akkor egyél kevesebbet. Előbb-utóbb eltűnnek a fölösleges kilók. A tömegnövelés – na, az viszont egy másik téma… Felmerülhet a kérdés, hogy miért? Hiszen legyünk őszinték: hízni se épp túl nehéz – egyél annyit, amennyit bírsz, meg még egy kicsit. Persze, amikor azt mondjuk, hogy tömegelés, akkor nem színtisztán a súlyunk gyarapodásáról van szó. Sokkal inkább a „lehető legtöbb izom építése, miközben a lehető legkevesebb zsírt szedjük fel” a cél.


Félreértés ne essék: ha elkezdünk zabálni össze-vissza és elkezd nőni a testsúlyunk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az izomtömegünk is nő – csak hát ugye az arányok nem feltétlenül ideálisak.


Hogyan állítsunk össze akkor egy olyan étrendet, amivel a felszedett izom:zsír aránya kedvező? Az alábbi néhány szabályt érdemes követni:

Fehérjebevitel

A fehérjebevitelünket tartsuk magasan, 2-2,2 gramm/testsúlykilogramm értéken. A napi fehérjebevitelt osszuk szét egyenletesen a nap folyamán. Részesítsük előnyben az állati eredetű fehérjéket, mint a húsok, a tojás és a tejtermékek, illetve az ilyen forrásból készült fehérjeporok (tejsavó vagy marhafehérje). A megfelelő fehérjebevitel biztosítja, hogy a testünk folyamatosan anabolikus állapotban legyen, továbbá segíti a regenerálódást. A napi 2-2,2 g/ttskg fehérjebevitel mellett maximalizáljuk az izomfehérjék szintézisét – ha a fehérjebevitelünk ezt az értéket meghaladja, az már nincs további hatással az izomfehérjék szintézisére és a felszedett izom mennyiségére.

Szénhidrátbevitel

Igazítsuk a napi aktivitásunkhoz – minél többet edzünk, fogyasszunk annál több szénhidrátot. Érdemes lehet az edzéseinket könnyű, közepes és nehéz napokra osztani – és ennek megfelelően alacsony, közepes és magas szénhidrátbevitelt alkalmazni. Az alacsony szénhidrátos étrendek mindig hátrányban lesznek a közepes/magas szénhidráttartalmú étrendekkel szemben, ha tömegnövelésről és izomépítésről van szó. A megfelelő mennyiségű szénhidrát nem csak egy folyamatos anabolikus környezetet teremt, ami ideális az izomépítéshez, de segít abban is, hogy a lehető legkeményebben tudjunk edzeni – amire szükségünk is lesz, ha szeretnénk izmot építeni. A megfelelő szénhidrátbevitel továbbá gyorsítja a regenerálódást.

Kalóriatöbblet

Nem fogunk jelentős mennyiségű izmot építeni, ha nem eszünk több kalóriát, mint amennyit elégetünk. Honnan tudjuk, hogy kalóriatöbbletben vagyunk? Onnan, hogy a testsúlyunk nő. Ha a testsúlyod (átlag testsúlyod) nem nő hétről hétre, akkor nincs meg a kalóriatöbblet és ezzel kihagyod azt a tényezőt, ami a legnagyobb hatással lenne a fejlődésedre. Mennyivel együnk többet, mint amivel szintentartunk? A javaslatom az, hogy ne legyünk telhetetlenek. Nem fogunk havi 3-4 kg izmot építeni – ha ennyivel nő a súlyunk, akkor csak hízunk. Havi 1 kg tömegnövekedés bőven elég egy átlagos férfinak – együnk annyit, ami ezt képes biztosítani (kb. 300-600 kCal többlet naponta).


A tömegelés talán még a diétánál is nehezebb. Ha szeretnénk jó irányba elindulni, akkor a következőt javaslom az étrend összeállításánál: legyen egy alapvonalunk – tudjuk, hogy mennyi az a kalóriabevitel, amivel tartjuk a súlyunkat. Utána állítsuk be a fehérje- és szénhidrátbevitelünket a fentieknek megfelelően. Ezt követően lőjük be a kalóriatöbbletet, amit el akarunk fogyasztani, majd kezdjük el a kemény edzést és az étrendet. Kövessük a súlyunkat folyamatosan, és ha nem változik, vagy túl gyorsan változik, akkor módosítsunk a bevitt kalóriák mennyiségén.


Ádám Norbert oldala: https://www.facebook.com/adamperformance/


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990