Étrendi prioritások

Mi az igazán fontos, amikor az étrendeden változtatsz?

Mai rohanó világunkban az emberek gyakran hivatkoznak arra, hogy nincs idejük az egészségükkel, a testükkel, az étrendjükkel foglalkozni, vagy épp lemenni edzeni. Éppen ezért tartom kulcsfontosságúnak a hatékonyságot, és azt, hogy az ember a lehető legtöbbet tudja kihozni magából a befektetett energia és idő függvényében. Mégis gyakran látom, hogy az emberek olyan nüanszokra pazarolják az energiájukat és az idejüket, amelyek hatása mondjuk az egészségükre és a fizikumukra nézve elhanyagolható – különösképpen a hatalmas hibák tükrében, amiket elkövetnek.

Kiskanállal nem lehet süllyedő hajót menteni

Egyik edzettemnek elkészítettem az étrendjét. Mivel kényelmes és finom, ezért szinte mindenkinek javasolom, hogy használjon valamilyen fehérjekiegészítőt – lehetőleg edzés után, szénhidráttal (pl. glükóz) elkeverve. 2 hónapja edzettünk, amikor bevallotta, hogy a cukrot ő kihagyja, mert a cukor egészségtelen és nem hisz benne, hogy az neki jót fog tenni. Mondtam, hogy rendben van – de akkor miért dohányzol? Tegyük fel, hogy a cukor tényleg egészségtelen (ez egy nagymértékben eltúlzott és általánosított kijelentés, ami így, ebben a formában nem is igaz, de azért tegyük fel, hogy mégis). Azért hagyod ki, hogy egészségesebb legyél, ugye? Igen. Rendben, akkor most képzeld el a következőt: van egy hajód (=egészséged), ennek a hajónak az alján van egy méteres lyuk (=dohányzás), amin dől be a víz (=egészségtelenség), Te pedig egy kiskanállal (=cukor elhagyása) próbálod ezt ellensúlyozni. Nagyjából ennyit ér, hogy nem eszel edzés után cukrot, de dohányzol.

Másik tipikus esete a prioritási sorrend felborulásának, amikor például bio-természetes-mindenmentes almaecetet használ az ember, de közben nem követi a kalóriákat és nem tudja, mennyi fehérjét eszik. Nem az almaecettől fogsz lefogyni. Nem a bio „superfood”-tól fogsz lefogyni. Egy jó étrendtől fogsz lefogyni. 


Az étrend felállításának prioritási sorrendje

1. Kalóriák:
az, hogy mennyi kalóriát viszünk be, az eredményeink kb. 60%-át jelenti. Önmagában, ha kevesebbet eszünk, mint amit elégetünk, akkor fogyni fogunk – pont. Persze, lehet még finomítani – ld. a következőkben. 

2. Makrók:
mennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt viszünk be. Ha a makrókat megfelelően beállítjuk, az az eredmények további 20-25 %-át jelenti. 

Tehát a megfelelő kalóriabevitel és makrófelosztás eljuttat minket célunk 80-85%-áig! És még szó sem esett a bioecetről, meg hasonlókról…

3. Időzítés:
az is fontos, hogy a napi ételmennyiséget egyben fogyasztjuk el, vagy egyenletesen szétosztva, edzés utánra időzítjük-e a szénhidrátokat, vagy estére, stb. Ez további 10-15%-ot jelent, ami az eredményeket illeti.

4. Minőség:
először itt merül fel a kérdés, hogy „milyet". Számít, hogy a szénhidrát rizs, krumpli vagy tészta? Igen, számít – de csak 5%-ban, többet nem. Ha az első 3 pont rendben van, akkor kell elkezdeni ezzel foglalkozni.

És hol a helye az olyan dolgoknak, mint a bioecet, az ilyen-olyan superfoodok, és így tovább? Nos, TALÁN van egy minimális hatásuk, adjunk nekik is 5%-ot. Még ha ennyi van is, ennek az 5%-nak az előfeltétele az azt megelőző 95%! Ha a kalóriák és a makrók nincsenek rendesen belőve, akkor a többi semmit nem ér.


Kis lépésekben kezdd!

Abba fektesd az energiát és az időt, amiből a legnagyobb megtérülést fogod kapni. Ha azt mondod, hogy limitált a kapacitásod, semmi gond! Kezdésnek 1 dolgot tegyél – tölts le egy applikációt, amivel tudod követni az étkezéseidet (pl. MyFitnessPal), és kezdd el beleírni, hogy mit eszel egy nap. Nem kell semmit változtatni,csak kezdd el írogatni és kövesd a súlyodat. 2-3 hét múlva vissza lehet nézni, hogy merre haladtál. Látni fogod, hogy átlagosan mennyi kalóriát ettél, és hogyan alakult a testsúlyod. Ez alapján már be tudsz állítani egy deficitet – még mindig csak annyi lesz a cél, hogy egyél, amit akarsz, de ne lépd át az előírt kalóriák mennyiségét. Ha eddig eljutottál, az már félsiker!

Következő lépésként megnézheted, mennyi fehérjét eszel, és megpróbálhatod megemelni a mennyiségét (mivel szinte biztos, hogy kevesebbet, mint amennyit kéne). Ehhez használhatsz fehérjeporokat, hogy könnyebb és kényelmesebb legyen a dolog. Ha a deficitet tartod, és közben megemeled a fehérjebevitelt, nos, ez már egy igen korrekt étrend lesz! És még mindig nem került szóba, hogy effektíve mit eszel! Még mindig azt ehetsz, ami jól esik!

Amikor ez már teljesen automatizálódott, akkor pedig el lehet kezdeni újabb finomhangolásokat. Elkezdhetsz napi 1, majd 2 étkezést magadnak elkészíteni – például a reggeli (mivel otthon vagy) és vacsora (szintén) lehet már saját készítésű. És így tovább. 

A lényeg: tartsd szem előtt a fontossági sorrendet és ne pazarold az energiáidat a kis dolgokra. Oda fektess be, ahonnan a legtöbb megtérülést várhatod! Termékek, amik érdekelhetnek:

HYDRA STEEL

HYDRA STEEL

Ár: 10490

STEEL CORE

STEEL CORE

Ár: 21990

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft