Ha izomtömeg-növelés, akkor tejsavó fehérje! Ismerd meg a Steel Whey hatásmechanizmusát

Azt valószínűleg Te is tudod, hogy ha izmot akarsz növelni, érdemes az edzésedet fehérjével is megtámogatni. De mit is kell pontosan tudni erről?

Amikor izmaink építéséről beszélünk, akkor elsősorban az ún. kontraktilis fehérjeállomány mennyiségének növelésére gondolunk. Ha kevésbé akarunk tudományosan fogalmazni, akkor arról a struktúráról beszélünk, ami az izmok összehúzódását lehetővé teszi. Az izmainkban természetesen találhatók olyan fehérjék is, amiknek nincs közvetlen szerepe az izmok összehúzódásában – ilyenek például az energiatermelő folyamatokért felelős fehérjék. Ezek ugyan nem képesek az összehúzódást előidézni, viszont ők termelik az ahhoz szükséges energia egy részét.


Ha a fejünkben van egy kép arról, milyen testet szeretnénk, biztos, hogy több izom van rajta, mint amennyivel most rendelkezünk. Emellett valószínűleg még erősebb is. Erősebbek és izmosabbak úgy lehetünk, hogy növeljük izmaink fehérjetartalmát – elsősorban a kontraktilis fehérjék mennyiségét. Ez hogyan történik? Nos, megfelelő edzéssel. Senki nem gondolja, hogy a hosszútávfutástól nagy bicepsze lesz. Senki nem gondolja, hogy a jógától hatalmas súlyokkal fog fekve nyomni vagy guggolni.

A fehérjék szerepe az izomtömeg-növelésben

Az izmainkban a fehérjék folyamatos felépítése és lebontása zajlik. Ha ez a két folyamat egyensúlyban van, akkor az izomtömeg nettó változása nulla. Ha valamelyik túlsúlyba kerül, akkor az izomtömegünk (az izmainkban található fehérjék mennyisége) vagy a pozitív vagy a negatív irányba fog változni. Amikor lemegyünk súlyzózni, akkor átmenetileg, az edzés ideje alatt a fehérjék lebontása kerül túlsúlyba. Az edzés befejezésével azonban a felépítés fog felülemelkedni és megkezdődik a lebontott mennyiség visszaépítése, illetve a szuper-kompenzálás. Utóbbi eredményeként a testünk az eredetinél magasabb/fittebb állapotba kerül – jelen esetben nagyobb izomtömeggel fog rendelkezni.


A másik eszköz a kezünkben a fehérjeszintézis növelésére a megfelelő étrend, különös tekintettel a fehérjebevitelünkre. A vér aminosavszintjének emelkedése az izomfehérjék szintézisének növekedéséhez vezet és ezzel egy időben gátolja azok lebontását.


A fentiek alapján teljesen érthető, hogy miért iszunk edzés után fehérjét – az edzés is és a fehérje is az izomfehérjék szintéziséhez vezet, így tudjuk maximalizálni az eredményeket. Az edzéseket követő fehérjefogyasztás hatására jóval nagyobb lesz a fehérjék szintézisének növekedése, mint ha nem ennénk semmit. 

Miért a tejsavó fehérje a legjobb választás?


A tejsavó fehérje egy különleges helyet foglal el a fehérjék között. Ez egy könnyen és gyorsan emészthető fehérje, így elfogyasztása utána a vérünk aminosavszintje gyors emelkedésnek indul. Az izomfehérjék lebontásának és felépítésének szempontjából nem csak a bevitt fehérje mennyisége számít – számít az is, hogy milyen gyorsan emeli a vér aminosavszintjét. Például egy kazein fehérje nagyon lassan szívódik fel, akár 5-6 órán keresztül is folyamatosan adagolja a vérünkbe az aminosavakat. Ennek köszönhetően nem vált ki komolyabb emelkedést a fehérjék szintézisében, ugyanakkor a lebontásukat több órára gátolja. A tejsavó a gyors felszívódásának köszönhetően nagy emelkedést vált ki a fehérjék szintézisében.


A szintézis emeléséhez szükséges még a magas esszenciális aminosav, azon belül BCAA, azon belül pedig leucin tartalom – és a tejsavó mind a három területen kiemelkedik.


A másik nagy előnye a tejsavónak, hogy magas a glutamin tartalma. A glutamin egy feltételesen esszenciális aminosav, ami a bélhámsejtjeink egészsége szempontjából az egyik legfontosabb tápanyag, ugyanis védi és táplálja azokat, emellett támogatja az immunrendszer működését is.


A tejsavó harmadik előnye az, hogy tartalmaz olyan peptideket, amelyek képesek támogatni és erősíteni az immunrendszerünket. A magas cisztein tartalmának köszönhetően pedig növeli az antioxidáns fehérjék és enzimek mennyiségét a testünkben – elsősorban a glutationét (ami a szervezetünk legfontosabb belső antioxidánsa).


Az izomépítéshez tehát nélkülözhetetlen a megfelelő edzés és fehérjebevitel. Edzések után pedig kevés jobb választás van, mint a tejsavó fehérje


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990