Helyi zsírégetés

Mindenki mítoszként tekint rá - és bizonyos értelemben az is, bár mindenki szeretne, ha lehetséges lenne. Vajon van alapja a helyi zsírégetésnek?

Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu és Frank Zane még hittek abban, hogy a napi több 100, akár 1000 hasprés és felülés segíti eltüntetni a zsírt a hasukról. Aztán ahogy az orvostudomány haladt előre és kezdte megérteni a zsírégetés mechanizmusát és a zsírégető hormonok hatását, a helyi zsírégetés elméletét nonszensznek nyilvánították. Ahogy mondani szokták: a fürdővízzel együtt ment a gyerek is...


A kérdés tehát a következő:


Ha egy izmot dolgoztatunk – pl. hasizmot, combfeszítőt – akkor az adott izmot „fedő” bőralatti zsírrétegben és a tested távolabbi részeit borító zsírrétegekben azonos mennyiségű zsír fog felszabadulni?


Elsőnek csak gyorsan foglaljuk össze a zsírégető alapokat:

1.      Az, hogy a testünk zsírégető üzemmódban van csak egy faktor a zsírégetésben.

2.      Egy adott területről kivont zsír mennyiségét az adott terület vérellátása határozza meg.

3.      A nem megfelelő keringés a zsírégetés leállásához vezet (egy adott területen).[1]


Újabban megjelent több kutatás is, mely ezt a kérdést vizsgálta. Az egyik ilyen során az alanyok lábnyújtást (alias, combfeszítő gép) végeztek az egyik lábukkal. A másik láb nyugalomban volt. A két láb bőralatti zsírszövetének a viselkedését hasonlították össze.A következőt találták:


  • a dolgozó izom közelében található zsírszövetnek nagyobb a vérkeringése, mint a tested egyéb részein lévő zsírszövetnek. A jobb keringés pedig nagyobb mennyiségű zsír kivonását teszi lehetővé.
  • a dolgozó izom közelében található zsírszövet nagyobb mennyiségű glicerint (és zsírsavat) ad le, mint az izomtól távolabb lévő zsírraktárak.
  • ebben a zsírszövetben a zsírbontás (lipolízis) is nagyobb mértékű.[2]


Összefoglalva mit jelent ez? A zsírégetést továbbra is fel kell kapcsolni – a megfelelő hormonális állapot segítségével (alacsony inzulin, magas glukagon, stb.). Viszont ebben az állapotban, ha egy izmot dolgoztatunk, akkor az azt fedő zsírszövetben nagyobb mértékű a zsírégetés és a zsírsavak kivonása, mint a távolabbi zsírszövetekben! (A fenti kísérletben a különbségeket a két láb között mutatták ki!)


Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

BIKINI FORMA CSOMAG

BIKINI FORMA CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft




1. Adv Exp Med Biol. 1998;441:171-9. Regulation of fatty acid delivery in vivo. Frayn KN1.

2. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2007 Feb;292(2):E394-9. Epub 2006 Sep 19. Are blood flow and lipolysis in subcutaneous adipose tissue influenced by contractions in adjacent muscles in humans? Stallknecht B1, Dela F, Helge JW.