HIIT kardióedzés otthon – zsírégetés felsőfokon!

A HIIT az intervallumedzés egyik formája, ahol a magas intenzitású szakaszoknál az intenzitás 90-120% körül mozog, és ezt követi egy jóval hosszabb regenerálódási szakasz. De hogyan építsd fel az otthoni HIIT kardióedzésed? Cikkünkben egy edzéstervet is találsz!

A HIIT edzés (High Intensity Interval Training - magas intenzitású intervallumedzés) lényege az, hogy az edzés során alacsonyabb és magasabb intenzitású szakaszok (intervallumok) váltogatják egymást. Például felállunk a futópadra és 1 percet sétálunk egy adott sebességgel emelkedőn felfelé, majd 1 percet vízszintesen, egy kicsit kisebb sebességnél. Az érdekesség az, hogy az állandó intenzitású edzéshez képest jobb eredményeket lehet elérni azonos idejű intervallumedzéssel.


A HIIT edzés során egy rövid ideig a maximumon (vagy annak közelében) dolgozunk, majd regenerálódunk és ezt a ciklust ismételjük jó párszor. Például szobabiciklin 15-30 másodperc „mindent bele” tekerést követ 2-4 perc regenerálódás – ez egy ciklus, melyet 5-6 alkalommal ismételünk. Az egész letudható 15-25 perc alatt.


Amennyiben van otthon valamilyen kardiógép (futópad, szobabicikli, elliptikus trainer), akkor próbáld ki a következő protokollt:


  • 5 perc felvezetés – kicsit ki kell melegedni, de semmi lihegés (az majd ezután jön)
  • 30 másodperc „mindent bele” – sprint, magasabb ellenállás, a lényeg, hogy kiadjuk magunkból a maximumot.
  • 2,5 perc regenerálódás – álljon vissza a pulzusunk a bemelegítés utáni értékre.
  • Az előzőekben leírt kört ismételjük 3-szor.
  • 5 perc levezetés.

Ezt az edzést hétről hétre nehezebbé tehetjük:


  • a körök számát megemeljük 3-ról 4-re, majd 5-re, majd 6-ra
  • a regenerálódó időszak hosszát csökkentjük 30 másodpercekkel (egészen addig, hogy 30 mp sprint és 60 mp regenerálódás)

Termékek, amik érdekelhetnek:

BUNS OF STEEL DUÓ CSOMAG

BUNS OF STEEL DUÓ CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft