Még hatékonyabb kar edzés

Mi a korlátozott véráramlásos edzés lényege? Hogyan használd a BFR Karszorítót, hogy még gyorsabban, még látványosabb eredményt érj el?

Testünk működése az alkalmazkodásról szól. Bármilyen stressz ér minket, a testünkben olyan élettani folyamatok indulnak be, amik az adott stresszhez való alkalmazkodáshoz szükségesek. A szervezetünk igyekszik a lehető legtakarékosabban működni – takarékoskodik az elfogyasztott táplálékkal, a felhasznált energiamennyiséggel, mindennel. 

Hogyan működnek izmaink?


Ha például gyakran kell futnunk, méghozzá sokat, akkor a testünk képes az izmaink működését úgy összehangolni, hogy a futáshoz szükséges energia akár 60%-át a gravitációból, illetve az inak rugalmasságából fedezze, és csak a maradék 40%-ot kell aktív izommunkával és energiatermeléssel előállítania.

Hasonlóan, az izmok működése is fokozatos. Izmaink rostokból állnak, a működés alapját pedig az úgynevezett motoros egységek képezik. Ezek az egységek több rostból és egy, a rostokat beidegző idegsejtből (motoros neuronból) állnak. A motoros egységek eltérő méretűek, vannak kicsik és nagyok (kevés vagy sok rost található bennük). A kicsikben jellemzően az oxidatív vagy más néven állóképességi rostok vannak túlsúlyban, míg a nagyobbakat a kettes típusú, nagy erőkifejtésre és nagy növekedésre képes rostok alkotják.

Amikor mozgást végzünk, akkor a rostok aktiválódása az úgynevezett méret szabály alapján történik. Ez azt mondja ki, hogy mindig a legkisebb rostok aktiválódnak először – és ha ezek elegendő erőt képesek kifejteni a feladat ellátásához, akkor a mozgás megvalósul. Ha az erő nem elég, akkor egyre nagyobb és nagyobb motoros egységek kapcsolódnak be, míg végül az adott súly meg nem mozdul, a mozgás meg nem valósul. 

A korlátozott véráramlásos edzés lényege


Ha szeretnénk az izmainkat és az erőnket növelni, akkor érdemes a kettes típusú rostokat célozni. Azok viszont csak kellően nagy terhelés mellett aktiválódnak (65%-os intenzitás és afölötti). Ezzel nincs is semmi gond, mindenki szeret edzeni, szeret minél nagyobb súlyokat emelni, és a fejlődés alapját egyértelműen a megfelelő terhelés képezi. Ugyanakkor, az elmúlt évtizedben egyre több kutatás jelent meg egy különös módszerről, az blood flow restriction training-ről, vagyis a korlátozott véráramlásos edzésről. Ennek a módszernek a lényege az, hogy a végtagok (karok és lábak) keringését korlátozzuk, vagy gumiszalagok segítségével, vagy egy„sleeve”-vel. (FIGYELEM! Korlátozzuk, nem elzárjuk! Az utasítás az szokott lenni, hogy ha egy tízes skálát veszünk, ahol 10 a nincs keringés, akkor maximum 7-es erősségű legyen a szorítás, vagy 6-os.) A korlátozott véráramlás eredményeként sokkal kisebb intenzitásokkal (50% és az alatti) is tudunk erő- és izomnövekedést elérni, amelynek mértéke összemérhető a normális, közepes/magas intenzitású edzésével. 


Miért működik ez a módszer, mi az élettani alapja? 

Nos, a legőszintébb válasz az, hogy pontosan senki nem tudja. Amit tudunk, az a következő: amikor korlátozzuk a véráramlást, akkor az izmokban egy oxigénhiányos állapot alakul ki – úgynevezett hypoxiás állapot. Az oxigénhiány következtében megnő az izmokban a metabolikus stressz – egyszerűen a működésük során keletkező melléktermékek (pl. laktát) a csökkent keringés miatt nem ürülnek ki, hanem felhalmozódnak. 

A felhalmozódó metabolitok pedig:
1. növelik a gyors izomrostok aktivitását (tehát kisebb intenzitás mellett is aktiválódnak),
2. növelik bizonyos szisztémás és lokális hormonok és növekedési faktorok szintjét,
az izomsejtek megduzzadásához vezetnek (az izomsejtek duzzadása és belső „feszülése” szintén erőteljes anabolikus jel), és
3. fokozzák a szabad gyökök termelését.

A BFR edzéssel kapcsolatban (másik neve az occlusion training vagyis okklúziós, tehát „kiszorítós” edzés) számos dolgot nem értünk, és a mechanizmusok nem tisztázottak. Például, igen, a metabolikus stressz növeli a gyors izomrostok aktivitását, de közel nem olyan mértékben, mint egy közepes/magas intenzitású edzés – az eredmények mégis azonosak. Az elmélet jelenleg az, hogy az izmok feszülése és a metabolikus stressz nem mint külön jelek működnek, hanem összeadódnak – így a magas metabolikus stressz és az alacsonyabb feszülés ugyanazt az eredményt éri el, mint a magas feszülés és alacsony metabolikus stressz.A BFR egy remek eszköz lehet a kezünkben, amellyel kiegészíthetjük az közepes/magas intenzitású súlyzós edzéseinket a még jobb/gyorsabb eredményekért.

 A SteelFit BFR Karszorítói végre gyorsan és könnyedén elérhetővé teszik mindenki számára ezt az edzésmódszert. Nem kell méteres bandázst feltekerni (ami ugye a karok esetében egyedül nem is megy), és a szorítás mértéke könnyedén szabályozható. 


Termékek, amik érdekelhetnek:

GUNS OF STEEL

GUNS OF STEEL

Ár: 7990

BFR KARSZORÍTÓ PÁNT

BFR KARSZORÍTÓ PÁNT

Ár: 2490

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft