Mi az előnye a krém formában felvitt hatóanyagoknak?

A bőrön keresztül történő hatóanyagbevitel közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A bőr egyik fő feladata a szervezet belsejének izolációja a külső világtól, és ezt a feladatot igen jól végzi. De hogyan is működik ez a mechanizmus?

Valószínűleg mindannyian hallottunk már olyan hatóanyagokról, amelyeket a „legújabb csodaszerként” reklámoztak, amikhez „nagy reményeket fűztek” – majd valahogy mégis eltűntek a feledés homályában. A laborban, lombikban tenyésztett sejteken sok minden fantasztikus hatást mutat, ám az emberi vizsgálatoknál gyakran elvéreznek. Mi ennek az oka?

A szájon át bejuttatott hatóanyagok mechanizmusa

A leggyakoribb probléma azzal van, hogy a szervezetünk alapvetően nem szereti, ha külső forrásból idegen szerves anyagok jutnak be – olyanok, amiket nem ismer. A növényekben található hatóanyagok és vegyületek igen gyakran a növény védelmi rendszerei, ezekkel védekezik az állatok és a kártevők ellen. Praktikusan ezek a vegyületek azért alakultak ki benne, hogy például egy adott rovarra mérgező legyen stb. Az, hogy esetleg számunkra pozitív hatása van, egy mellékes eredmény – és az, hogy valami méreg-e vagy gyógyszer, gyakran csak a dózis dönti el.


Az emberi test fel van készülve az ilyen anyagok elleni védekezésre. Egy egész enzimrendszer található a genomunkban, amelynek az elsődleges feladata a szerves anyagok lebontása, vízoldhatóvá tétele, vagy eleve a felszívódás megakadályozása. Ennek a rendszernek a különböző tagjai eltérő mennyiségben találhatóak meg a különböző szövetekben – jellemzően a barrier funkciót ellátó szövetekben van sok belőlük. Ilyen például a bélhámsejt, vagy ami még fontosabb: a májunk


Minden szájon át bevitt tápanyag/élelmiszer/vegyület a belünkből először a májba jut. Ez az úgynevezett first-pass mechanizmus. A májunk megszűri a vérünket, és a bevitt vegyületek jelentős részét eltünteti belőle. A legtöbb gyógyszer esetén a dózis 1 tablettában úgy van beállítva, hogy bele van már kalkulálva, a májunk mennyit fog belőle „kihalászni”, lebontani, és még ezután is hatásos koncentrációt ér el a vérünkben. 


A másik probléma, hogy ha sikerül is átjuttatnunk a májunkon valamennyi vegyületet, akkor még el kell érni a megfelelő lokális koncentrációt ott, ahol a hatás kifejtését várjuk tőle. Ha például egy hörgőtágítóról van szó, akkor megfelelő vérkoncentrációra van szükség a vérünkben. Ha egy zsírégetést növelő anyagról, akkor nem árt, ha az eljut a zsírszövetbe, hatásos koncentrációban. Éppen ennek köszönhető az, hogy a különféle stimulánsok és termogén zsírégetők remekül működnek hasi elhízás esetén, amikor azonban a versenyző beszedi őket, hogy az utolsó néhány kg bőr alatti zsírtól megszabaduljon, az eredmény már közel sem olyan látványos. Probléma továbbá a szisztémás (teljes testet „elöntő”) alkalmazással, hogy lokálisan nehéz elérni az adott koncentrációt, plusz a testünk minden más sejtjét is megfürdetjük abban, amit csak egy kis területnek szántunk.

Hogyan lehet ezt kikerülni?

Nos, van néhány út, amelyen keresztül be tudunk juttatni a szervezetünkbe bizonyos vegyületeket anélkül, hogy a májunkon először át kellene menniük. Ezért adják injekcióban az anabolikus szteroidok egy jelentős részét (és ezért kell módosítani a dózist, ha szájon át történő alkalmazásra térnek át). Amikor valakinek infarktusa van, akkor a nyelv alá kell fújni a NitroMint-et, nem pedig lenyelni. Amikor valakinek zöld hályoga van, szemcseppet kap, nem tablettát. És ugye vannak kúpok is… Ilyenkor a mikroerekben gazdag nyálkahártyákon keresztül jutnak be a hatóanyagok.


Egy ilyen lehetőség a bőrön keresztül történő hatóanyagbevitel. Persze ez közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A bőr egyik fő feladata a szervezet belsejének izolációja a külső világtól, és ezt a feladatot igen jól végzi. Viszont tudunk számos példát hozni a bőrön keresztül felszívódó hatóanyagokra: sportkrémek, hűsítőkrémek, nikotintapasz, tesztoszteron-/ösztrogén-/progreszteronkrémek és így tovább.


Miért jó a bőrön keresztül történő hatóanyagbevitel?

Először is ezzel kikerüljük a májunkat, tehát nincs first-pass mechanizmus, és nem bomlik le a felvitt hatóanyag 80-90%-a az első 30 percben. A másik, ami talán még fontosabb, a lokális hatás. Ha bekenem a bokám egy hűsítő sportkrémmel vagy épp egy vérbőséget okozó krémmel, akkor örülnék, ha nem hűlne le vagy épp lángolna fel az egész testem.


Éppen ezek azok az előnyök, amiket a SteelFit krémeknél is el lehet mondani. A bennük található hatóanyagok nem érik el a szisztémás keringést, tehát ha nem bírod a koffeint, akkor sem lesz bajod tőle. A hatást lokálisan fejtik ki – nem lángol fel az egész tested, nem tágulnak ki mindenhol az erek, csak ott helyben, ahová kented. Többek között ez biztosítja például azt, hogy az Abs of Steel és a Buns of Steel segítse a zsírsavak kivonását egy adott területről – ha mindenhol kitágulnának az erek, akkor az egyes területekről kivont zsírsavak mennyiségének aránya nem változna. 


A krém formájában történő hatóanyagbevitel tehát egy remek módja, hogy az általunk kívánt hatást lokálisan és fókuszáltan érjük el, miközben testünk egészét nem vesszük igénybe.


Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

BIKINI FORMA CSOMAG

BIKINI FORMA CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft

FESZES BŐR EXTRA CSOMAG 2.

FESZES BŐR EXTRA CSOMAG 2.

Ár: 36470 Ft

Kedvezményes ár: 34640 Ft