Mi is az a narancsbőr?

A hölgyek, a női fizikum és a csinos fürdőruhák ádáz ellensége a narancsbőr, ami ellen sokan úgy gondolják, semmit nem lehet tenni. Ismerjük meg az ellenséget – hogy legyőzhessük!

Amikor egy új hölgy klienssel elkezdünk dolgozni, mindig ugyanazok a problémák és célok merülnek fel. A „miért jöttél hozzám” kérdésre a válasz mindig az, hogy:

  • fogyni,
  • izmosodni,
  • a fenekemen, combomon feszesíteni, mert narancsbőrös.
Ilyenkor én mindig megnyugtatok mindenkit, hogy ezeken tudunk segíteni – az edzéssel és az étrenddel. Ez az alapja. Rendre felmerül a kérdés, hogy lehet-e a narancsbőrön segíteni valami krémmel, vagy kiegészítővel. Nézzük most ezt a kérdést kicsit részletesebben!

A bőr

A bőrünk három rétegből áll, „kívülről befelé” felsorolva: hám, irha és bőralja

A hámban találhatók a hámsejtek. A sejtek több rétegben helyezkednek el és így alakítanak ki egy védőréteget, mely egyben egy vízhatlan gátat is képez testünk és a környezet között. A legbelsőbb rétegekben újonnan osztódott, „fiatal” sejtek vannak, melyek, ahogy öregednek, egyre közelebb kerülnek a felszínhez, majd elhalnak és egy elszarusodott hámréteget képezek. 

Az irhában elsősorban verejtékmirigyek, kapilláris érhálózat és nyirokerek, érzőidegek és a szőrszálak tövei találhatóak. Az irha nagy részét kollagén rostokból álló kötőszövet alkotja. 

A bőraljában található a bőralatti vagy más néven „subcutan” zsírszövet. A subcutan zsírszövetben kevés ér található, elsődleges feladata testünk szigetelése. 

(Kísérlet: keress egy olyan helyet magadon, ahol relatíve kevés a zsír: vállak, nyak, homlok, és érintsd meg. Keress egy olyan területet ahol sok zsír van: hölgyek – fenék és comb, urak – has, derék, és fogd meg azt is. Mit érzel? Azt, hogy a zsíros terület jóval hidegebb, mint a zsírtalan – a zsír ugyanis szigetel, és nem engedi, hogy a tested által termelt hőt „kisugározd”.) 


A narancsbőr más néven cellulit (gynoid lipodisztrófia):

Mint a bevezetőben olvashattuk, igen gyakori jelenség, ami főleg a hölgyeket érinti, és a fenék, ill. combok területén jelenik meg. Maga a folyamat, melynek során kialakul, összetett – számos tényező vesz benne részt: 

  • bőr mikroerei és a nyirokérhálózat,
  • a kötőszövet (a sejtek közötti fehérjehálózat), 
  • a felhalmozódott bőralatti zsírszövet ami „betüremkedik” az irhába. 

Mit tehetünk tehát? 


1. A fölösleges zsírtól meg kell szabadulni, ugyanis ha nincs zsír, akkor nincs ami betüremkedjen az irhába. Tehát zsírt kell veszíteni. 

2. A zsírbontás egy több lépéses folyamat, mely során a zsírsejtek trigliceridekből zsírsavak és glicerin képződik. Ezek az anyagok kilépnek a sejtekből. Ha nem megfelelő a keringés a mikroerekben és a nyirokkeringésben, akkor ezek a bomlástermékek lokálisan felhalmozódnak és leállítják a zsírégetést. A keringés fokozása segíthet a bomlástermékek elszállításában és a zsírégetés fenntartásában. 

3. A SteelFit krémek kínálatában, a Buns of Steel kimondottan a narancsbőr ellen lett kifejlesztve. A Buns of Steelben olyan hatóanyagok találhatóak, melyek nem csak a keringést fokozzák, de elősegítik a zsírégetést is és a narancsbőr megszűnését: 
  • koffein:[1,2,3] a koffein fokozza a zsírégetést a zsírsejtekben illetve a bőr mikrokeringését is.[4] 
  • L-karnitin:[5,6] feladata a zsírsavak bejuttatása a sejtek erőműibe (a mitokondriumokba). Ha nincs L-karnitin akkor a sejtek nem képesek zsírsavakat használni energiaforrásként. Egy sejten belül az L-karnitin – Koenzim-A (KoA) rendszer határozza meg a zsírégetés ütemét. A kevés a KoA akkor leállnak az aerob energiatermelő folyamatok (pl. citromsav ciklus) valamint a β-oxidáció (alias zsírégetés) is. Az L-karnitin a bőrön keresztül felszívódva megnöveli a sejtek L-karnitin tartalmát, fokozza a zsírégetést. 

Összefoglalva: Aki az eddigi cikkeket elolvassa, az ember láthatja, hogy a SteelFit krémek nem tesznek csodát – ha az ember maga nincs zsírégető üzemmódban (tehát nem tart egy megfelelő étrendet és nem edz rendesen), akkor a krémek nem tudnak hatékonyan dolgozni és leégetni a fölösleges zsírt. Nem fognak se edzeni, se diétázni helyettünk. A fehérje por sem épít izmot nekünk, ha otthon ülünk a fotelben és tévét nézünk. A megfelelő időben bevitt fehérje, edzéssel kombinálva azonban beindítja az anabolikus folyamatokat és felerősíti azokat. A krémek esetében is élhetünk ezzel a hasonlattal, csak a zsírégetés kontextusában. A megfelelő étrend és edzés mellett azonban komoly segítséget tudnak nyújtani, mind a fölösleges bőr alatti zsírszövet eltüntetésében, mind a narancsbőrtől való megszabadulásban.



Termékek, amik érdekelhetnek:

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

FESZESEBB COMBOK CSOMAG

FESZESEBB COMBOK CSOMAG

Ár: 28980 Ft

Kedvezményes ár: 27530 Ft

VISZLÁT NARANCSBŐR! EXTRA CSOMAG

VISZLÁT NARANCSBŐR! EXTRA CSOMAG

Ár: 54960 Ft

Kedvezményes ár: 33220 Ft




1. Regul Toxicol Pharmacol. 2004 Jun;39(3):271-81.

In vitro predictions of skin absorption of caffeine, testosterone, and benzoic acid: a multi-centre comparison study.

2. Int J Pharm. 2015 Jul 25;490(1-2):155-64. doi: 10.1016/j.ijpharm.2015.05.050. Epub 2015 May 21.

Topical and transdermal delivery of caffeine.

3. Rev Can Biol. 1967 Sep;26(3):179-84.

Effect of caffeine, nicotine and ethanol on lipolysis in human adipose tissue.

4. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11.

Caffeine's mechanisms of action and its cosmetic use.

Herman A1, Herman AP.

5. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(6):330-6. doi: 10.1159/000330385. Epub 2011 Aug 11.

Topical and transdermal delivery of L-carnitine.

6. Int J Cosmet Sci. 2011 Dec;33(6):519-26. doi: 10.1111/j.1468-2494.2011.00665.x. Epub 2011 May 13.

Evaluation of the efficacy of a topical cosmetic slimming product combining tetrahydroxypropyl ethylenediamine, caffeine, carnitine, forskolin and retinol, In vitro, ex vivo and in vivo studies.