Mi történik az elégetett zsírral?

Gyakran hallani olyan állításokat, hogy „azért nem jó gyúrni, mert ha abbahagyod, akkor az, amit felszedtél izomban zsírrá fog alakulni”, vagy épp gyakran jönnek hozzám az emberek, hogy ők szeretnék a zsírraktáraikat izommá alakítani. Valljuk meg, mind a két elképzelés elég érdekesen hangzik, és előre sejthetjük, hogy nem túl sok valóságalapjuk van.

Viszont végül is, nem olyan egyszerű  kérdés az, hogy mi is történik a zsírral amikor elégetjük? Hova lesz? Ha ezt megválaszoljuk, akkor két legyet ütünk egy csapásra és a fenti kissé bagatell állításokat is érvénytelenítjük.

Először is, nézzük, hogy miből állnak a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.

A zsírok nagy része nem más, mint szén és hidrogén (és egy kevés oxigén). A szénhidrátok szénből, hidrogénből és oxigénből állnak (innét a név is, mert az elsőnek megismert szénhidrátokat fel lehetett írni, mintha szénből és vízből – H2O – állnának).

A fehérjékben szén, hidrogén, oxigén és nitrogén található – ugye, a fehérjék aminosavakból állnak és az aminosavakban szén, hidrogén, oxigén és nitrogén van (meg egy kis kén esetleg).

Nos, annyi már egyértelműen látszik, hogy ha szeretnénk zsírból fehérjét (izmot) csinálni, akkor a minimum az, hogy nitrogént kell hozzá adni – hiszen az nincs a zsírokban. A valóságban a szervezetünk bizonyos aminosavakat elő tud állítani, bizonyos aminosavakat nem – ez utóbbiakat nevezzük esszenciális aminosavaknak.

Azokat, amiket elő tud állítani, azokat kicsi, egyszerű molekulákból építi fel – pl. piruvátból. Ergo minden, ami piruvátra képes bomlani, képezheti egyes aminosavak szintézisének az alapját. A zsírsavak nem bomlanak piruvátra, így ezek nem képesek „aminosavakká” alakulni ilyen módon. Viszont, az aminosav és fehérje szintézis egy erősen energiaigényes folyamat – melyhez az energiát szolgáltathatja a zsírsavak lebontása. Így mégis egy kicsit olyan, mintha az egyikből képződne a másik.

Az egész folyamat fordítottja – az izomból zsír – egy teljes értelmetlenség. Ha nem edzünk, akkor a testünk elkezdi lebontani az izomszövetünket, mondván, hogy nincs rá szükség és nagy a kalóriaigénye, stb. Viszont az, hogy a fehérjéket aminosavakra szétszedi, majd utána az aminosavakból olyan kis egységet hoz létre, melyből fel lehet építeni zsírsavakat – majd ezeket fel is építi, nos, ez utóbbi folyamat meglehetősen energiaigényes. A testünk azért szabadul meg a fölösleges izomszövettől, mert sok energiát fogyaszt és nincs rá szükség – valljuk meg, elég értelmetlen lenne még több energiát elpocsékolni rá. Ilyenkor az aminosavak jelentős részét egyszerűen elégeti a testünk, a felszabadult energiát meg hőként leadja. Nem épít belőle semmit.

Akkor viszont mi történik, amikor zsírt égetünk?


Nos, a zsírok lebontása egy aerob folyamat – tehát oxigén jelenlétében játszódik le. A zsírsav molekulákból először 2 szénatomos egységek hasadnak le, melyek főleg hidrogént és szenet tartalmaznak. Ezt követően ezek a kis egységek belépnek az ún. citrát-ciklusba, ahol a hidrogének leszakadnak és hordozómolekulákra kerülnek. A maradó szénatomok széndioxiddá alakulnak. A hordozómolekulák segítségével a hidrogénatomok oxigénmolekulákkal tudnak egyesülni, melynek eredményeként víz képződik. Végső soron, amikor zsírt égetünk, akkor a zsírból vizet és széndioxidot állítunk elő, oxigén segítségével. 

Praktikusan tehát az elégetett zsír egy részét kipisiljük, míg egy másik részét kilélegezzük. 



Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

STEEL CORE

STEEL CORE

Ár: 21990