Miért is eszünk fehérjét?

Avagy minden, amit tudnod kell az esszenciális aminosavakról!

A protein kifejezés a görög proteosz szóbal származik, ami azt jelenti, hogy elsődleges. Ez jelzi, hogy az életünk és a fizikumunk szempontjából is a legfontosabb a megfelelő fehérjebevitel. Azt ugye már láttuk, hogy azért kell fehérjét enni, mert vannak bizonyos aminosavak (az ún. esszenciális aminosavak – EAA-k), melyeket a testünk nem képes előállítani – így ezeket külső forrásból kell pótolni.


Összesen 20 darab fehérjeépítő aminosavunk van – ebből 9 az, amit esszenciálisnak tartanak:

  • fenilalanin,
  • valin,
  • treonin,
  • triptofán,
  • metionin,
  • leucin,
  • izoleucin,
  • lizin,
  • hisztidin.

Emellett van további 6 ún. feltételesen esszenciális aminosav, melynek a szintézise bizonyos körülmények között nem képes fedezni az igényeket:

  • arginin,
  • cisztein,
  • glicin,
  • glutamin,
  • prolin,
  • tirozin.

A maradék 5 aminosavakat nélkülözhető aminosavaknak nevezik, őket ugyanis a szervezet bármikor képes előállítani:

  • alanin,
  • aszpartát,
  • aszparagin,
  • glutamát,
  • szerin.



Ha szeretnénk lefogyni, zsírt veszíteni, akkor nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű izomtömeg. Az izmok fenntartásához pedig fehérjére van szükség. A fehérjék emésztés során aminosavakra bomlanak, bekerülnek a véráramba és megemelik a vér aminosav koncentrációját. Enélkül az emelkedés nélkül nincs lehetőség a fehérjeszintézis fokozására.


Amikor felfedezték, hogy a fehérjék képesek a fehérjeszintézist fokozni, akkor elkezdték keresni az optimális dózist. Viszont kiderült: eltérő fehérjékből (pl. tejsavó, marha, tojás, szója) eltérő mennyiségre van szükség a maximális fehérjeszintézis eléréséhez. A fehérjék összetételének elemzésével rájöttek, hogy nem a fehérje mennyisége számít, hanem a benne lévő esszenciális aminosavak mennyisége. Azt találták, hogy az a fehérjedózis adja a maximális szintézist, ami 10 g EAA-t tartalmaz. Tejsavóból ez 20 g fehérjében van benne, szójafehérjéből 40 g szükséges.


Ekkor elkezdtek különböző összetételű esszenciális aminosav keverékekkel kísérletezni. Az eltérő összetételű EAA-keverékekből eltérő mennyiség kellett. Az összetételek elemzésével sikerült rámutatni az ún. elágazó láncú aminosavak (branched chain amino acid – BCAA), mint a fehérjeszintézis elsődleges „bekapcsolói”. A maximális szintézist 5 g BCAA tartalomnál érték el.

Mára még tovább finomodott a helyzet: a BCAA-k közül az egyik, a leucin az, melyet a fehérjeszintézis legfontosabb „aktivátorának” tartanak. A leucin a sejten belülre bejutva aktiválja az mTOR nevezetű fehérjét, mely a fehérjeszintézis elsődleges szabályozója.


Miért fontos ez? Nos, ha venni akarunk bármilyen terméket (fehérje por, BCAA, esszenciális aminosav készítmény), akkor érdemes egyből megnézni a hátoldalát és ellenőrizni, hogy a legfontosabb összetevőkből van-e benne annyi, amennyi kell.


Termékek, amik érdekelhetnek:

GUNS OF STEEL

GUNS OF STEEL

Ár: 7490 Ft

Kedvezményes ár: 4495 Ft

STEEL CORE

STEEL CORE

Ár: 19990

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 12490