Súlyzós edzés és a zsírégetés

Ha a fogyásról van szó, elsőre mindenki a kardióhoz fordul, nem pedig a súlyzókhoz. Lehet, hogy hibát követnek el?

Azt gondolom, mindenki számára ismert a közkeletű tévedés, mely szerint, ha fogyni akarsz, akkor kardiózni kell, ha hízni, akkor súlyzózni. Eleve, nem gondolom, hogy bárki is szeretne „hízni”, maximum izmosodni. Pontosabban mindenki ugyanazt akarja: több izmot, kevesebb zsírt, formásabb testet, jobb közérzetet és jobb testkompozíciót.


Testünk átalakításának első számú eszköze mindig az étrend marad. Egy rossz étrendet nem lehet „túledzeni”. Egyszerűen lehetetlen. Rossz étrend mellett az ember elhízik. Edzéssel lehet lassítani a folyamatot – de az eredmény elkerülhetetlen. 


A második legfontosabb eszköz a kezünkben az edzés. Az aerob edzésről egy másik cikkben olvashattok – itt most a súlyzós edzésről és a rezisztenciaedzésről fogok írni.


A súlyzós edzés nem csak arra jó, hogy fölösleges kalóriákat égessünk el. A kardió edzés előnyei között mindig megemlítik az „extra kalóriák elégetését” – és ez a mentalitás átgyűrűzött minden tevékenységbe, többek között a súlyzós edzésbe is. Ez pedig hiba. Hogy miért? Azért, mert mint mondtam, nem lehet egy rossz étrendet túledzeni.


Rendben, nem érdemes elsődlegesen úgy tekinteni a súlyzós edzésre, mint „elégetett extra kalóriákra” (bár tény, hogy ebben is tud segíteni – de nem ez a legfontosabb).

Akkor mi a lényege a súlyzós edzésnek?


A rezisztenciaedzés számos hatással bír a testünkre, melyeknek köszönhetően a zsírégetés, a fogyás és a testösszetétel javításának legjobb eszköze lesz:

  1. a fogyáshoz és a testkompozíció pozitív irányba történő változtatásához ideális hormonális környezetet tudunk létrehozni. Az edzés következtében emelkedik a növekedési hormon és tesztoszteron szint, ami lehetővé teszi a sovány testtömeg megtartását és növelését, ill. megnő a kortizol, adrenalin és glukagon, ami a zsírégetést fokozza. 
  2. javítja a testünk inzulin érzékenységét és glükóz toleranciáját: az inzulinérzékenységünk a mindenünk. Ha jó az inzulinérzékenységünk, akkor könnyebben fogyunk, könnyebben növeljük az izomtömegünket és általánosan egészségesebbek vagyunk.
  3. a zsírsejtekben a zsírsavak szintézisét gátolja, miközben a zsírbontás fokozódik (még az edzés utáni szénhidrátok elfogyasztását követően is).
  4. a megnövekedett izomtömeg eredményeként több kalóriát és zsírt égetünk el, ill. nagyobb mennyiségű szénhidrátot képes a szervezetünk tolerálni.
  5. nem mellesleg 1 óra kemény rezisztenciaedzés jóval több kalóriát éget el, mint 1 óra kardió edzés.


Összefoglalva: a legfontosabb eszköz a fogyáshoz az étrend. Ezt követi az edzés. A súlyzós edzés az egyik legjobb kiegészítője egy megfelelő étrendnek, amennyiben a cél a testkompozíciónk javítása.
Termékek, amik érdekelhetnek:

BIKINI FORMA CSOMAG

BIKINI FORMA CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft

STEEL CORE

STEEL CORE

Ár: 21990

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft