A cink szerepe az egészségünkben és az edzésünkben

A cink egyike azon 24 mikrotápanyagnak, amely nélkülözhetetlen a túlélésünkhöz. Megtalálható húsokban, hüvelyesekben és a tojásban, az egyik legkiválóbb forrása pedig az osztriga. Az izzadással cinket veszítünk, éppen ezért a cinkbevitel és -kiegészítés kulcsfontosságú minden olyan sportolónak, aki sokat izzad, vagy bárkinek, aki nem eszik húst/vörös húst.

Miért fontos a cinkpótlás?

  • A megfelelő hormontermeléshez: ha hiányt szenvedünk cinkben, az a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezet – a hiányállapot kijavítása a szabad tesztoszteronszint emelkedését eredményezi. A cink képes gátolni az aromatáz enzimet és ezáltal csökkenteni az ösztrogénszintet, antioxidáns hatásának köszönhetően pedig a prosztatát is védi.
  • Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez: jelentősen képes csökkenteni például a vírus okozta szemölcsöket, az aknékat és a psoriasis tüneteit. 
  • Kulcsfontosságú egyes enzimek működésében: több mint 300 enzim van, ami cinkkel tud csak működni. Ezek között találhatunk olyanokat, amik a génexpresszióért, a sejtek proliferációjáért és életciklusáért, illetve a sejtek jelátviteléért (szignál transzdukció) felelősek. A cink prosztetikus csoportként funkcionál például a szuperoxid-dizmutáz enzimnek, amely az egyik legfontosabb antioxidáns enzimünk. Képes csökkenteni a lipid peroxidációt, növeli az antioxidáns enzimek mennyiségét és csökkenti az LDL oxidációját.
  • Képes csökkenteni a vércukorszintet, miközben javítja az inzulinérzékenységünket.
  • Képes védeni a bél nyálkahártyáját a károsodástól, amit például a különféle nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ek) okozhatnak. Kulcsszerepe lehet éppen ezért ételallergiás vagy IBS-es betegek állapotának javításában.


Mi az ajánlott dózis?

A cink egy meglehetősen biztonságos nyomelem – napi 100 mg elemi cink szedése 3-4 hónapon keresztül sem okoz semmilyen problémát. A jelenlegi ajánlás alapján ezt a dózist 4 hónapnál tovább ne alkalmazzuk – bezavarhat más nyomelemek és ásványi anyagok (magnézium, kalcium, vas) felszívódásába. A kezdeti magasabb dózisos „feltöltést” követően érdemes egy szintentartó bevitelt beállítani – ehhez napi 15-25 mg bőven elég. 

A legjobb étrendi források cinkkiegészítéshez

1. Hüvelyesek: kb. 5 mg / 100 g.
2. Marhahús: kb. 10 mg / 100 g.
3. Tojás: kb. 0,6 mg / tojás (4 tojás = 2,5 mg) 

Ha a „feltöltés - szintentartás” megoldást választjuk, akkor a töltés alatt érdemes lehet étrend-kiegészítőt használni a magasabb dózis eléréséhez – utána a szintentartást már csupán étrendi bevitellel meg lehet oldani. 


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft