A D-vitamin és a sportteljesítmény kölcsönhatása

A D-vitamin fontossága egészségünk szempontjából megkérdőjelezhetetlen. 2000-4000 NE az ajánlott napi bevitel D-vitaminból egy felnőtt számára. Főleg télen fontos pótolni, de ha nyáron is szedjük, akkor sem lesz semmi gond. De hogyan függ össze a sportteljesítményünkkel?

Valójában nem vitamin, hanem hormon

A D-vitamin hatása a sportteljesítményre azonban már korántsem olyan ismert, pedig sportolók számára talán még fontosabb a megfelelő szint biztosítása! Tulajdonképpen nem is vitamin, hanem egy hormon (konkrétan szteroid!) – a „vitamin” név csak rajta maradt… A D-vitaminnak több formája ismert (D1, D2, D3), itt most a D3-vitaminról lesz szó (másik nevén kolekalciferol). Felvehetjük a táplálékunkkal vagy étrend-kiegészítőkkel, de mi magunk is képesek vagyunk a szintézisére a bőrünkben UV-fény segítségével. Élettani hatását nem a D3-vitamin fejti ki, hanem ennek a májban, majd a vesékben aktivált formája, amelyet kalcitriolnak nevezünk. 


Az emberi genomban nagyjából 18500 gén található. Ezek kódolják a fehérjéket, amelyek felépítik szervezetünket. Ezekből nagyjából 2-3000 rendelkezik olyan szabályozó elemmel, amelyhez a D-vitamin kötődni tud. Leegyszerűsítve: a D-vitamin nagyjából 2-3000 génünk működésére van közvetlen hatással! Ez alapján már nehéz elképzelni, hogy a sportteljesítményünket ne befolyásolná!

A D-vitamin közvetett hatása a sportteljesítményre

A D-vitaminnak vannak közvetlen és közvetett hatásai is a sportteljesítményre. A közvetett hatások közé tartozik az inzulinérzékenységre, a kalcium-anyagcserére, az immunrendszerre és a tesztoszterontermelésre gyakorolt hatása. Minél jobb az inzulinérzékenység, annál jobb lesz a táplálékok particionálása – vagyis a bevitt szénhidrátok az izmokba kerülnek az étkezések után, és az étkezések közötti időszakban az energiát elsősorban a zsírraktárakból felszabaduló szabadzsírsavak szolgáltatják.

A megfelelő inzulinérzékenység eredményeként egyrészt alacsonyabb a testzsírszázalék, másrészt az edzéseket követően az inzulin erőteljes gyulladáscsökkentőként hat, fokozza a glikogénraktárak szintézisét és ezáltal nagymértékben növeli a regenerálódást. Összességében tehát, a jó inzulinérzékenység eredményeként egészségesebbek leszünk, az egészség pedig a megfelelő sportteljesítmény alapja.


A D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a kalcium bélből történő felszívódásában és a vesékben történő visszavételében is, továbbá a bevitt kalcium csontokba építésében. A megfelelő D-vitamin-szint eredményeként nő a csontok és kötőszövetek regenerálódása és ezáltal csökken a túlhasználat miatti sérülések és a stressztörések kockázata


Normál szintje emellett nélkülözhetetlen a megfelelő immunműködéshez – és a jól működő immunrendszer pedig az egészséghez nélkülözhetetlen. Mint már írtam, az egészség a sportteljesítmény alapja. Az immunrendszernek ráadásul az edzések utáni regenerálódásban is fontos szerepe van. 


Minél magasabb a D-vitamin-szintünk, annál magasabb lesz a tesztoszteronszintünk is, ami a teljesítmény, az erő, az izmok és a regenerálódás hormonja. 


A D-vitamin közvetlen hatása a sportteljesítményre

Az izmokban csupán néhány éve azonosították a D-vitamin-receptorokat, amiken keresztül ennek a vitaminnak közvetlen hatása van a fehérjeszintézisre, illetve az izmok kalcium és foszfát anyagcseréjének befolyásolása révén képes az izmok erejének és teljesítményének növelésére, valamint a regenerálódás fokozására. Elit labdarúgókon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin-hiányos állapot helyrehozása jelentősen növeli az izmok erejét, a sprint kapacitást és a VO2MAX-ot is! 


Sajnos a népesség jelentős része – és ez alól a sportolók sem kivételek – D-vitamin-hiányban szenved. Éppen ezért olyan fontos ennek a vitaminnak a folyamatos nyomon követése, és ha szükséges, pótlása! 



Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft