A Nagy Vitamin Kisokos

A vitaminok nagyon fontosak - ezt mindenki tudja. Azt viszont már kevesebben, hogy mik is azok a vitaminok és miért is olyan fontosak! Illetve, hogy melyik vitamin mire jó, mikor szedjük őket? Ebből a cikkből kiderül, olvass tovább!

Mik is a vitaminok?


A vitamin elnevezés az angol „vital amin”, vagyis vitális (élethez nélkülözhetetlen) amin (a szerves vegyületek egy csoportja). A felfedezésük egy betegséghez, a Beriberi-hez köthető. Kínában az étkezés alapját a rizs képezte. A nyugati ember érkezéséig barna rizst fogyasztottak – viszont a nyugati technológia megérkezésével átálltak a fehér rizsre. Ekkor kezdett el egyre nagyobb mennyiségben megjelenni a betegség, melynek a beriberi nevet adták. A betegségnek több típusa is van („száraz”, mely az idegrendszert támadja, „nedves”, ami a szív- és érrendszert, „gyerekkori” és „gasztrointesztinális”). A fehér rizs fogyasztását sikerült kapcsolatba hozni a betegség előfordulásával – és így már sejtették, hogy a barna rizs feldolgozása során legyalult részekben van valami, ami segít megelőzni a betegséget.

Tehát, mi is a vitamin? Vitamin minden olyan, az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyület, melyet a szervezet nem képes kellő mennyiségben előállítani. Ennek megfelelően az, hogy mi vitamin és mi nem egyes fajoknál eltérő (pl. számunkra az aszkorbinsav vitamin, a kecskék viszont elő tudják állítani, így nekik nem).


Összefoglalva:
- élethez nélkülözhetetlen,
- nem tudjuk előállítani (vagy nem kellő mennyiségben),
- külső forrásból kell bevinni.

Hogyan segítenek az egyes vitaminok?


A-Vitamin: Zsírban oldódó vitamin, ami nélkülözhetetlen a látáshoz, az immunrendszerünk működéséhez, a reprodukcióhoz és a sejtek közötti kommunikációhoz.
D-Vitamin: Zsírban oldódó vitamin, ami elősegíti a kalcium felszívódását, támogatja a csontok növekedését és újraépülését, és szerepet játszik a sejtek növekedésének ciklusában.
E-Vitamin: Zsírban oldódó vitamin, amit elsősorban antioxidáns tulajdonságairól ismernek, aminek köszönhetően meggátolja a reaktív oxigén gyökök képződését és megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásától.
K-Vitamin: Zsírban oldódó vitamin, ami kulcsfontosságú a véralvadásban szerepet játszó fehérjék szintézisében. Kulcsszerepe van továbbá a csontok metabolizmusában és a vér kalciumszintjének a szabályozásában.

C-Vitamin: Vízben oldódó vitamin, aminek kulcsszerepe van a kollagén bioszintézisében, a fehérjék metabolizmusában és a nem-hem vas felszívódásában. 

B6-Vitamin: Ez a vízben oldódó B-vitamin a sejtszintű energiatermelésben, egyes neurotranszmitterek bioszintézisében, a glükoneogenezisben, az immunrendszer működésében és a homocisztein szint szabályozásában játszik szerepet.
B12-Vitamin: Vízben oldódó vitamin, ami a megfelelő vörösvértest-képződéshez, neurológiai működéshez és a DNS szintézishez nélkülözhetetlen.
Biotin: Segít a megevett szénhidrátok, zsírok és fehérjék használható energiává történő alakításában. A sejtek közötti kommunikációban, a gének szabályozásában és a hiszton fehérjék módosításában is fontos szerepe van.

Hogyan segítenek az egyes ásványi anyagok?


Kalcium: Szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, ami nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, az idegi jelátvitelhez, az izmok működéséhez, az erek összehúzódáshoz és kitágulásához, valamint a sejten belüli jelátvitelhez.
Magnézium: Több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt, mint különféle enzimek kofaktora. Ezek között a reakciók között megtalálhatók fehérjék szintéziséért, vércukor szabályozásért, izmok összehúzódásáért, az idegek jelátviteléért és a vérnyomás szabályozásáért felelős lépések. A magnézium továbbá támogatja a kalcium és a kálium ionok felvételét.
Cink: Nélkülözhetetlen ásványi anyag, ami szükséges a DNS szintéziséhez, a sejtek osztódásához, a fehérjék szintéziséhez, az immunrendszer működéséhez és a sebek gyógyulásához. A normális növekedést és fejlődést is támogatja.
Mangán: Nyomelem, aminek szerepe van a sebek gyógyulásában és a csontok fejlődésében és fenntartásában. A szuperoxid-dizmutáz nevű fehérjének, ami a testünk egyik legerősebb antioxidáns fehérjéje, nélkülözhetetlen eleme,
Jód: Nyomelem, ami a pajzsmirigyhormonok szintéziséért felelős, amik jelentős hatással bírnak a metabolizmusunkra és a fehérjék szintézisére.
Kálium: Elektrolit, ami a sejten belüli vízmennyiség fenntartásáért felelős, szabályozza a vérkeringést, segíti az idegek jelátvitelét, az izmok összehúzódását és a vesék működését.
Vas: A hemoglobin – a vörösvértestekben az oxigén szállításáért felelős fehérje – képződéséhez nélkülözhetetlen. A növekedéshez és a fejlődéshez, egyes hormonok termeléséhez, a kötőszövet szintéziséhez és a normál sejtműködéshez is szükséges.


STEELFIT EXTRA TIPP: 


Mindez csupán egy kis ízelítő a Steel Multi-V-ben megtalálható értékes hatóanyagokról!
Nézzétek meg milyen igazolt Aktív hatóanyagokat tartalmaz még a Steel MULTI-V: 


Felszívódás segítése: Az ásványianyagok és vitaminok csak annyira hatásosak, amennyire a testünk fel tudja őket venni. A biohasznosulás és a felszívódás javítására a SteelFit Multi-V™ BioPerine®-t és Bromelain-t is tartalmaz (ez utóbbi az ananászban megtalálható enzim).Gyümölcs és zöldség keverék: Mindenki tudja, hogy milyen fontos a megfelelő zöldség és gyümölcs fogyasztás, mégis kevesen viszik be az ajánlott napi 3-5 adagot. A SteelFit Multi-V™ számos gyümölcs és zöldség kivonatot tartalmaz, többek között brokkoli, vizitorma és északi cseresznye koncentrátumot, amivel vitaminok ásványi anyagok, antioxidánsok és egészséget támogató növényi anyagokat szolgáltat a testünk számára.
Szőlőmag kivonat: Antioxidánsokban, polifenolokban, antocianinokban és flavonoidokban gazdag, amik védelmet nyújtanak az oxidatív stressz, a szöveti sérülés és a gyulladás ellen. A szőlőmag kivonat továbbá javítja a vérkeringést, a sebgyógyulást és a bőr egészségét.
Resveratrol: Erőteljes antioxidáns, ami szőlőben található – igazoltan csökkenti a vérnyomást, javítja a vér lipidprofilját, csökkenti a gyulladást és javítja az inzulinérzékenységet. Egyes kutatások szerint életet meghosszabbító hatása is van.
Asztaxantin: Egy természetesen előforduló karotenoid, ami tengeri herkentyűkben található. Erőteljes antioxidánskén védi a DNS-t az oxidatív stressztől és csökkenti az oxidatív stresszt.
Bór: Több-arcú mikrotápanyag, ami számos folyamatra van hatással a testünkben, többek között a csontok növekedésére és fenntartására, a sebgyógyulásra, a magnézium felszívódására, az antioxidáns enzimek szintjére, az gyulladásos markerek csökkenésére és az olyan fontos hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén felhasználására.
Inozitol: Néha, mint B8-vitaminra hivatkoznak rá, az inozitol igazából nem vitamin, hanem egy cukorfajta, ami a sejtmembránok szerkezetének egyik fő összetevője. Ez a sokrétű tápanyag hat az inzulin és számos neurotranszmitter (többek között a dopamin és a szerotonin) működésére.
Fahéj kivonat: Erőteljes ízű fűszer, tele antioxidánsokkal, amik elsősorban a gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. A fahéj továbbá javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a vércukor szintet és cukorbetegség ellenes hatása van.
Alfa-liponsav: Szerves vegyület, amely testünk minden egyes sejtjében megtalálható és erőteljes antioxidánsként működik. Az ALA segíti a tápanyagok energiává történő átalakítását és értágító hatással rendelkezik az agyunkban.
Vanádium: A vörös vértestek képződésében, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok metabolizmusában játszik szerepet, és valószínűleg növeli az inzulin hatását.
Molibdén: Számos esszenciális enzim kofaktoraként funkcionál, mely enzimek a szulfit-szulfát átalakításért, a xantin-húgysav átalakításért, valamint az aldehidek lebontásáért felelősek.
Mangán: Nyomelem, aminek szerepe van a sebek gyógyulásában és a csontok fejlődésében és fenntartásában. A szuperoxid-dizmutáz nevű fehérjének, ami a testünk egyik legerősebb antioxidáns fehérjéje, nélkülözhetetlen eleme,
Réz: Esszenciális nyomelem, ami nélkülözhetetlen a vörös vértestek szintézishez, a vas felszívódásához, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásához, a csontok fejlődéséhez és egészségéhez, valamint az immunrendszer aktivitásához.
Pantoténsav: Másnéven B5-vitamin, egy vízoldható B-vitamin ami a Koenzim-A szintézisében és az ún. ACP-fehérje (mind a két anyag nélkülözhetetlen a zsírsavak szintéziséhez és lebontásához) előállításához szükséges.
Biotin: Segít a megevett szénhidrátok, zsírok és fehérjék használható energiává történő alakításában. A sejtek közötti kommunikációban, a gének szabályozásában és a hiszton fehérjék módosításában is fontos szerepe van.
Folsav: A DNS és az RNS szintézisében játszik fontos szerepet, illetve részt vesz a homocisztein metioninná történő alakításában (a metionin egy esszenciális aminosav, ami a fehérjeszintézisben játszik fontos szerepet).
Niacin: A B3-vitaminként is ismert niacin a NAD nevű molekula prekurzora, aminek kulcsszerepe van a felvett táplálék energiává történő alakításában, illetve a DNS javításában és másolásában.
Riboflavin: A B2-vitaminként is ismert riboflavin kettő, az energiatermelésben és sejtnövekedésben kulcsszerepet játszó enzimnek a prekurzora. Segít továbbá a testünk normál homocisztein szintjének a fenntartásában.
Tiamin: Másnéven B1-vitamin, egy vízoldható vitamin aminek kritikus szerepe van az energiatermelésben, illetve közvetlen hatással van a növekedésre, a fejlődésre és a sejtek működésére.


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL MULTI -V™

STEEL MULTI -V™

Ár: 12990 Ft

Kedvezményes ár: 9740 Ft