Hogyan segíti a zsírégetést a zöld tea?

A zöld tea hatásairól rengeteget hallhatunk manapság. Csodaszerként, a szépség, a fiatalság és az egészség forrásaként reklámozzák. Hogy mindez benne lenne egy csésze halványzöld főzetben? Egészen fantasztikus lenne… Nézzük, hogy milyen hatásai vannak ténylegesen a zöld teának.

Először is, mi is az a tea?


A tea, amit iszunk, tulajdonképpen nem más, mint a Camellia Sinensis nevű növény levelei, illetve az azokból készült főzet. A tea áztatása során a levelekben található vízoldható vegyületek kioldódnak. Ezek között a vegyületek között megtaláljuk a katekinnek nevezett polifenolokat, az olyan xantinszármazékokat, mint a koffein és a teofillin, illetve a teanin nevű aminosavat.

A teából van zöld, fehér, fekete, Pu-Ehr és így tovább – ezek mind ugyanabból a növényből készülnek, a különbség csak a feldolgozás módjában van. A zöld teára alapvetően a magas anti-oxidáns tartalom a jellemző – a legjelentősebb vegyületek az ún. katekinek. A teában 5 fő katekin található, ezekből a legjobban kutatott és legismertebb az ún. epigallokatekin-gallát (alias EGCG). Egy csésze zöld teában nagyjából 50 mg EGCG hatásának megfelelő katekin található. A zöld tea kiegészítők ideális esetben zöld tea kivonatot tartalmaznak (figyelem, vannak olyan kiegészítők, melyekben csak a porított zöld tea levelek vannak…), ezt a kivonatot általában 50 % EGCG-re standardizálják.

A zöld tea számos hatással bír, amiknek köszönhetően fogyasztása igen előnyös lehet. Ezek közé tartozik, hogy a rendszeres tea fogyasztás kis mértékben képes csökkenteni a testzsír mennyiségét és növelni a test által elégetett zsír arányát. Emellett erőteljes anti-oxidáns hatása van – védi a bőrt a napfény okozta károsodástól, csökkenti az általános oxidációt és védi az LDL-részecskéket is az oxidatív sérüléstől.

Bizonyos daganattípusok előfordulását csökkenti. 


A zöld teában található EGCG képes gátolni azt az enzimet, ami az adrenalin, noradrenalin és dopamin lebontásáért felelős. Ezek azok a hormonok, melyek szintjét pl. a koffein megemeli és így képes fokozni a zsírégetést. Az említett enzim (katekol-O-metil-transzferáz = COMT) gátlása révén ezek a vegyületek tovább lesznek jelen a vérünkben és tovább képesek a zsírégető hatásukat kifejteni.
A zöld tea kivonat emellett képes 25-30 %-kal csökkenteni a szénhidrátok belünkből történő felszívódását. A hatás nem csak az összetett szénhidrátokra terjed ki, de a cukrokra is.


Mindent összevetve a zöld tea rengeteg pozitív hatással bír, mind az egészség, mind a testösszetétel szempontjából, amiért érdemes lehet a rendszeres teafogyasztást megfontolni. Mivel a teában koffein is található, ha valaki nem bírja a koffeint, akkor érdemes a rendes főtt tea helyett egy koffeinmentes kiegészítőt használni.Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

STEEL CORE

STEEL CORE

Ár: 21990