Kerek, formás vállak oldalemeléssel – így csináld helyesen

Nőknél és férfiaknél egyaránt fontos, hogy a test arányosan legyen edzve, és ez alól a vállak sem képeznek kivételt. Az oldalemelés egy hatékony gyakorlat a vállizom növelésére, de nem mindegy, hogyan csináljuk.

Ha esztétikus testet szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy az arányok a helyükön legyenek. Azt gondolom, hogy a neten épp elég mémet lehet látni fiúkról, akik nem lábaznak – és bár kicsit kevesebb, de azért elég sok kép kering lányokról is, akik viszont csak lábaznak. Lényeg a lényeg – ha jól akarunk kinézni, akkor a lábaink és a felsőtestünk fejlettségének nem árt egyensúlyban lennie.


Férfiak esetében az egyik első dolog, amit például a nők tudat alatt felmérnek rajtuk, a váll-csípő arány. Ha úgy tetszik az, hogy „mennyire vagyunk deltásak”. A váll szélességét a csontszerkezet és a vállakra pakolt izom mennyisége határozza meg – és ebből a kettőből csak az utóbbival tudunk valamit is kezdeni.


A vállizom egy három elkülönült fejből álló izom, amelyek eltérő funkcióval rendelkeznek. Nem meglepő módon a vállunk szélességéért az oldalsó vállizmaink felelősek. Minél nagyobb az „oldalsó deltánk”, annál szélesebb a vállunk. Hölgyeknél sem szabad ezt az izmot hanyagolni – az esztétikus felsőtesthez nélkülözhetetlen, hogy legyen valamennyi izom a vállon. Nem kell félni, sose lesz olyan vállöve egy nőnek, mint a férfiaknak, úgyhogy az áhított homokóra testalkat nincs veszélyben attól, hogy építünk egy kis izmot a vállunkra. 

Hogyan tudjuk az oldalsó deltánkat edzeni?


Mint minden egyes izom esetében, a helyes kérdés itt is: „Mi az izom feladata?”. Ha erre tudjuk a választ, akkor azt a mozdulatot kell ellenállással végezni, és voilá! Már nő is az izom. Szóval, mi az oldalsó deltánk feladata? Leegyszerűsítve annyi, hogy a felkarunkat a testünk mellől oldalra kiemelje. A mozdulathoz érdemes még 1-2 megjegyzést hozzáfűzni. Az első, hogy amennyiben a testünk mellett lógó kéz a 0 fok, és az oldalra derékszögben kiemelt kéz a 90 fok, akkor az első 20-30 fokon az oldalsó deltánk minimális munkát végez csak – itt inkább a supraspinatus nevű izom dolgozik. A másik, hogy amikor megpróbáljuk 90-100 fok fölé emelni a kezünket, az alapvetően inkább a csuklyánk segítségével történik. A harmadik pedig, hogy a legtöbb esetben az oldalsó delta rostjai kicsit hátrafelé mutatnak. Ez mind fontos lehet a megfelelő vállizom felépítéséhez.


Megvan tehát a gyakorlatunk praktikusan – az oldalemelés. Nyilván van egy gyakorlat, aminek ez a neve, de igazából minden további gyakorlat, amivel az oldalsó deltáinkat célozzuk, tartalmazza ezt a mozdulatot (pl. állig húzás rúddal).


Hogyan kell az oldalemelést helyesen végezni?


Oldalemelni ezer különböző módon lehet. Van, aki a szuperszabályos, lassú, „csak a felkar mozog, a váll nem” verziót preferálja, van, aki a nagyobb súlyt és a lengetős verziót. Mind a kettővel építettek már nagy izmokat, kár is ezen összeveszni. Van viszont pár tanács, amit minden verziónál érdemes megfogadni.


  1. Az első az, hogy a tenyér lefele nézzen. Máshogy fogalmazva: a csuklónk ne emelkedjen a könyökünk fölé, amíg a vízszintest el nem éri a súly. Ha a hüvelykujjunk felfele mutat, az azt jelenti, hogy kifele rotáltuk a felkarunkat és az oldalsó helyett az elülső deltánk dolgozik.
  2. A fenti probléma elkerülésére gyakran túlzásba viszik a beforgatást – ezt semmi esetre sem javaslom, egy elég veszélyes pozícióba kerül a vállunk és a rotátor köpenyünk. Egyszerűen a tenyér mindig nézzen lefele – ennyi elég.
  3. Mint már említettem, az oldalsó delta rostjai a legtöbb emberben kicsit hátrafelé mutatnak – azzal, ha előre dőlünk az oldalemelés során, egy síkba tud kerülni a mozgás és a rostok iránya – jobban tudjuk az adott izmot terhelni.
  4. Mindig azt javaslom az embereknek, hogy húzzák fel a vállukat, miközben oldalemelnek. Sokan azt hiszik, hogy ez csalás – „jaj, a csuklya fogja végezni a munkát”. Akkor fogj egy nagyobb súlyt... A vállunk felemelésével ugyanis csökkentjük az esélyét annak, hogy minden egyes ismétlésnél a felkarunkkal az acromionhoz préseljuk a vállunkban található inakat, ami hosszú távon gyulladáshoz vezethez. A váll felemelése teret ad a felkarcsontnak és így biztonságosabb lesz az egész gyakorlat.


Tanuljunk meg rendesen oldalemelni. Ne felejtsük, hogy az oldalsó vállunk is csak egy izom, így egyre nagyobb és nagyobb terhelésre van szüksége. Ha 3 éve 2 kg-mal csináljuk az oldalemelést, akkor ne számítsunk sok fejlődésre. Emeljük a terhelést. Növeljük a súlyt. Egy remek módszer lehet például, ha keresünk egy súlyt, amivel megy 8 ismétlés szabályosan, majd addig edzünk vele, amíg nem megy 14-15 ismétlés, és akkor megint emelünk – keresünk egy nagyobb súlyt, amivel megint csak 8 ismétlés megy és kezdődik az egész újra. 

Gyakorlatfotók: Dunavölgyi Zsolt


Termékek, amik érdekelhetnek:

GUNS OF STEEL

GUNS OF STEEL

Ár: 7990

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft

PURE STEEL CREATINE MONOHYDRATE

PURE STEEL CREATINE MONOHYDRATE

Ár: 4990