Két ütős gyakorlat a kerek fenékért – Bird Dog és Fire Hydrant

Sokan csak a nagy farizmot edzik, ha kerek popsit akarnak, pedig még két másik izomra is fókuszálni kellene ezen a területen. A cikkben szereplő gyakorlatokkal menni fog!

Amikor kerek fenékről beszélünk, akkor mindenkinek ugyanaz az izom jut az eszébe – a nagy farizom, vagy más néven a gluteus maximus. Ez persze rendben is van – a nagy farizom tömege az, ami elsősorban meghatározza a fenék formáját és méretét. Ezen felül azonban további két izom, a középső és kis farizmok is szerepet játszanak a farizom alakjában. Ezek a csípőlapát külső felszínén erednek és a nagy farizomtól eltérő feladatokat látnak el.


A nagy farizom elsődleges feladata a csípő extenziója (nyújtása). Ez a mozdulat történik, amikor valaki hipernyújtást végez például, vagy épp felhúzást. Ennek megfelelően a legjobb gyakorlatok, amikkel ezt az izmot le lehet terhelni, a guggolás, a felhúzás, a csípőemelések és az ún. „Jó reggelt”-gyakorlat. 


A középső és kis farizmok elsődleges feladata azonban a combcsontok távolítása. Szinte minden teremben van erre egy külön gép, de valószínűleg mindenki látott már tipikus „kilencvenes évekbeli aerobikedzést”, ahol a lányok oldalt fekve emelgetik a lábukat. Ezt a funkciót is főleg a középső és a kis farizmok látják el. 


Az eltérő elhelyezkedés miatt az esztétikai hatása is más lesz ezeknek az izmoknak. A nagy farizom adja a fenék tömegének jelentős részét. Ez felelős azért, hogy amikor oldalról megnézünk valakit, akkor mennyire lesz kerek a feneke. A középső farizom megfelelő kidolgozása elsősorban hátulról nézve fog látszódni. Ez az izom adja ugyanis a farizom felső részének a tömegét. Amikor tehát hátulról nézve azt lájuk, hogy valakinek a feneke a „csípőjétől indulva kerek”, akkor az annak a jele, hogy nem csak a nagy, de a középső farizmokat is alaposan megdolgoztatta. (Ha ezt így nehéz elképzelni, akkor írjuk be a keresőbe, hogy Nathalia Melo Bikini Olympia.)

Birg Dog


A nagy farizom tömegének növelése a fent említett gyakorlatokkal történik elsősorban. Gyakran panasz azonban, hogy a lányok „nem érzik a feneküket” mondjuk guggolás, vagy épp felhúzás közben. Persze, ettől függetlenül az még dolgozik, de ezt a problémát meg lehet oldani a Bird Dog nevű gyakorlattal. A gyakorlat során elhelyezkedünk négykézláb, és egy időben az ellentétes kezünket és lábunkat kinyújtjuk. A karunk a fülünk mellé fog kerülni és előrefelé fog mutatni, miközben a lábunkat hátra kinyújtottuk. A láb mutathat egy kicsit feljebb, mint a vízszintes, így a csípő hiperextenzióba kerül és nagyobb lesz a farizom összehúzódása. A felső ponton érdemes megtartani a pozíciót 1-2 másodpercig (vagy akár tovább is), majd ismételni. Bár a tudomány szerint olyan, hogy „izom aktiváció” nem létezik, ezzel a gyakorlattal a „farizom-tudatunkat” tudjuk fejleszteni. 2-3 sorozat ebből, és egyből érezni fogjuk guggolás és felhúzás közben is a farizmokat.

Fire Hydrant


A középső farizom terheléséhez is vannak gépek, illetve egyéb saját testsúlyos gyakorlatok. Nyilván ez az izom jóval gyengébb, mint a nagytestvére, így jóval kisebb ellenállás mellett is le lehet terhelni. A Bird Dog-hoz hasonló gyakorlat az ún. Fire Hydrant. Egyik kedves vendégem ezt pisilő kutyának hívta – lévén, hogy pontosan ezt a pozíciót kell felvenni. Ismételten négykézláb helyezkedünk el, és az egyik térdünket oldalra kiemeljük, amilyen magasra csak tudjuk. A felső ponton megtartjuk, majd leengedjük és ismételhetjük is. Amit is el lehet rontani, hogy az ember egész medencéje kifordul – ilyenkor nem a farizmok fognak dolgozni. Próbáljunk végig teljesen szemben maradni, és csak a combcsontunkat és a lábunkat mozgatni.


Amennyiben nem jutsz le rendszeresen a terembe, ebből a két gyakorlatból (plusz még 1-2 kiegészítéssel) akár egy rendes farizomedzést is össze lehet hozni.


Gyakorlatfotók: Dunavölgyi Zsolt


Termékek, amik érdekelhetnek:

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL DUÓ CSOMAG

BUNS OF STEEL DUÓ CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft

STEELFIT MINIBAND GUMISZALAG

STEELFIT MINIBAND GUMISZALAG

Ár: 8490