Mire figyelj, ha szeretnél visszatérni az edzéshez szülés után?

Sok fitt életmódot folytató kismamának az jár a fejében, hogyan szerezhetné vissza az áhított alakját szülés után. Nos, itt nagyot lehet bukni. Horváth-Kuhinkó Vivi cikke.

Egyrészt mindenki azonnal vissza akarja kapni az alakját, mérlegre áll minden nap, aggódik, feszült lesz, nem érzi jól magát a bőrében, holott van, akinek 6 hét a kötelező pihenőideje szülés után, vagy akár 12, attól függően, a baba hogyan jött a világra.


Nem mindenkinek elég a 6 és a 12 hét pihenőidő, van, akinek több hétre, esetleg hónapra van szüksége, mire úgy érzi, regenerálódott a teste és újra szeretne edzeni. Fontos, hogy vágyjon a mozgásra, mert ha nincs összhangban a test az aggyal, akkor akár sérülés is lehet belőle. Természetesen az orvos szava szent, és csakis akkor kezdjünk bele a rendszeres mozgásba, ha minden rendben van a testünkkel és jóváhagyta az orvos is a mozgás lehetőségét.


Ne csapjunk egyből a közepébe, ilyenkor a FOKOZATOSSÁG igen lényeges tényező lesz. Kezdjünk gyaloglással, hiszen úgy is minden nap levegőzni visszük a picit, akkor a kellemest a hasznossal összekötve máris mozgunk. Aki úgy érzi, belevinne egy kis kihívást, gyalogoljon 1 percet tempósabban és 1 percet lassabban 20-30 percig, ahogy jól esik. Hidd el, elég lesz az elején ennyi is 9 hónap után, főleg, ha a várandósság alatt nem mozogtál. 



Nagyon fontos, hogy a hasizmunk is rendben van-e, nincs-e szétnyílva, mert ha igen, akkor azonnal tenni kell ellene, fel kell keresni egy szakértőt, aki megmondja, milyen gyakorlatokat végezhetsz, milyen fokú a szétnyílás mértéke. Ha ez nincsen rendben, később a mozgások fájni fognak, kötényhas, előre türemkedés alakulhat ki. Minden mozgáshoz kellenek a törzs izmai, amihez a has elengedhetetlen. Ne hanyagoljuk el ezt a az apróságnak tűnő, de lényeges lépést.


Miután a gyaloglásba belejöttünk és a hasunk is rendben van, mehetnek a teljes testet átmozgató laza gyakorlatok, majd 1-2 hét elteltével a négykézláb lábemelések, könnyített fekvőtámaszok, guggolások, kitörések, gumiszalaggal történő gyakorlatok stb. A jóga, a baba-mama tornák mind-mind szuper mozgásformák a szülés utánra. Hamarosan hozok róluk videót és bárki csinálhatja otthon, ha egészségügyileg rendben van a teste. Az ízületekre fontos odafigyelni, inkább kérjünk edzői segítséget, minthogy rosszul csináljuk a gyakorlatokat.


A hidratálás (víz!) talán az egyik legfontosabb teendőink közé kell, hogy tartozzon szülés után, hiszen minden szervünk vízzel működik, így a regenerálódásban kiemelkedő a szerepe. Sokkal hamarabb lemegy rólunk a felesleg is, ha az anyagcsere pörög a folyadék által. Rávezetésképpen heti 2 alkalommal kezdjünk el mozogni, aztán pár hét elteltével mehet 3-szor is, majd így tovább, amennyihez van kedved, vagy leginkább időd. A pihenés is nagyon fontos, akkor regenerálódik a test, így figyeljük a testünk jelzéseit. Ha megálljt parancsol, ne ellenkezzünk, pihenjünk, így több energia jut a másnapi mozgásra.


A következő bejegyzésemben kifejtem, hogyan és mikor érdemes edzeni baba mellett, és videó formájában bemutatok pár gyakorlatot, ami segít a visszatérésben.


Termékek, amik érdekelhetnek:

BIKINI FORMA CSOMAG

BIKINI FORMA CSOMAG

Ár: 34980 Ft

Kedvezményes ár: 33230 Ft

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEELFIT MINIBAND GUMISZALAG

STEELFIT MINIBAND GUMISZALAG

Ár: 8490