Zsírégetés az alapoktól – A zsírszövetek típusai

Zsírszövet és zsírszövet között is van különbség, és a célzott zsírégetés miatt fontos, hogy tisztában legyünk ezzel.

Az emberi szervezet az elfogyasztott tápanyagokat – fehérjék, szénhidrátok és zsírok – eltérő mennyiségben képes raktározni. A fehérjeraktáraink tulajdonképpen az izmaink – éppen ezért probléma, ha nem jutunk elég fehérjéhez, mivel ilyenkor pont azt a rendszert kell lebontani, amelynek segítségével élelemhez juthatnánk. A szénhidrátokat képesek vagyunk glikogénként raktározni az izmainkban és a májunkban, igaz, ezen raktárak kapacitása limitált (nagyjából 2000-2500 kCal van glikogén formájában felhalmozva). Képesek vagyunk a szénhidrátokat emellett zsírsavakká alakítani, és mint triglicerideket raktározni – igaz, az átalakítás energiaigényes és nehézkes folyamat, de a fölösleges szénhidráttöbbletnek egyértelműen ez a sorsa. A bevitt zsírokat pedig trigliceridek formájában szintén a zsírszövetben tároljuk.

A legjelentősebb energiaraktárunk a zsírszövetünk


A zsírok és trigliceridek hatalmas energiasűrűséggel rendelkeznek – 1 gramm zsír több mint kétszer annyi energiát tartalmaz, mint 1 gramm szénhidrát. Emellett a zsírszövet víztartalma igen alacsony, tehát egy nagyon kompakt energiaraktár jön létre (ellentétben a glikogénnel, ami glikogén-hidrát formájában raktározódik, és minden egyes gramm glikogén 3-4 gramm vizet is megköt). Ennek köszönhető, hogy a preferált energiaraktár a zsírszövet. Még a legvékonyabb ismerősünk is több hétre elegendő energiát hordoz magán zsírszövet formájában!

A zsírszövet feladatai és típusai


A bőrünk alatt található zsírszövet segít szigetelni a testünket, ezáltal megakadályozza a fölösleges hővesztést és a kihűlést. Az elraktározott energia, mint korábban írtam, hetekig képes biztosítani a működésünkhöz szükséges energiát. Egy harmadik feladata pedig, amit a legtöbben nem ismernek, a hőtermelés.



A zsírszövetnek 2 nagy típusát lehet megkülönböztetni: a fehér és a barna zsírszövetet. A fehér onnan kapta a nevét, hogy tömegének jelentős részét a sejten belül található triglicerid cseppek teszik ki, amik fehérek, így maga a sejt/szövet is fehér lesz. Ez tovább „bontható” zsigeri és bőr alatti szövetre – a zsigeri elsődleges feladata az energiaraktározás (a magas érsűrűség lehetővé teszi a nagy mennyiségű tápanyag felvételét, leadását és keringésbe juttatását is), a bőr alatti pedig szigeteli a testünket.


A barna zsírszövet azonban más – nagyon nagy benne a mitokondriumok sűrűsége, amik a sejtek erőműi, és feladatuk az energiatermelés. A mitokondriumokban megfelelő körülmények között (pl. hideg) megindul egy folyamat, amelynek során a zsírsavakból energiát termelnek, de az energia nem raktározódik ATP (adenozin-trifoszfát) formájában, hanem egyszerűen hővé alakul. A mitokondriumokban rengeteg fehérje található, ezekben pedig vasatomok, amik nélkülözhetetlenek a működésükhöz. A nagy mennyiségű, vastartalmú fehérje eredményezi azt, hogy a barna zsírszövet barna. A fenti levezetésből már azt is ki lehet találni, hogy mi a barna zsírszövet feladata: a hőtermelés. 


Mindezeket azért fontos tudni, mert a hatékony zsírégetés és az edzés célkitűzései szempontjából meg kell értenünk a folyamatokat, amelyek a szervezetünkben játszódnak.


Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

STEEL CORE

STEEL CORE

Ár: 21990

STEEL SWEAT

STEEL SWEAT

Ár: 13990