„Diétázom – ehetek gyümölcsöt?” Segítünk, hogy sikeres legyen a fogyókúrád!

Az örök kérdésre a glikémiás-index és a glikémiás töltés fogalma adhatja meg a választ.

Ha olvastad a glikémiás-indexről és a glikémiás töltésről írt cikket, illetve láttad az ott elhelyezett táblázatokat, akkor valószínűleg elgondolkodtál: ezek szerint a gyümölcs diétás?


Gyorsan foglaljuk össze, hogy miről szólt a GI/GL cikk: a GI azt mutatja meg, hogy egy adott étel milyen ütemben emeli a vércukorszintet, a GL ezt kiegészíti azzal, hogy figyelembe veszi az egy adag ételben megtalálható szénhidrát-mennyiséget. Nézzünk egy példát, hogy ez miért fontos! Nos, azért, mert a cukor GI-je magas, mégis, ha 1 db kockacukor hatását a vércukrunkra ez alapján akarjuk meghatározni, nos, kudarcot vallunk. Igen, a kockacukor GI-je több mint 70 (tehát magas), míg például a főtt édesburgonyáé közepes/alacsony. Na igen, de egy kockacukor az 5 gramm, az édesburgonya 100 grammjában meg 20-25 gramm szénhidrát van. Akkor, most melyikre kell jobban figyelnünk? Ebben segít az „szénhidrát/adag” korrigált glikémiás töltés.

GI és GL a gyümölcsökben


A gyümölcsök GI-je lehet, hogy magas – de maga a GL általában alacsony. Például a dinnye GI-je 72, de a GL-je 3,6, ugyanis 100 gramm dinnyében mindössze 5 gramm szénhidrát van. Akkor ezek szerint a gyümölcs diétás, nem? Sajnos itt kijön a GI/GL rendszer egy újabb hiányossága… Egy adott étel hatása a vércukorszintünkre nem egyértelműen tükrözi a zsírégetésre gyakorolt hatást. Miért? Azért, mert nem ad információt az étel fruktóztartalmáról. A fruktóz (más néven gyümölcscukor) egy olyan cukor, melyet csak a májunk képes feldolgozni. A májunkban vagy a glikogénraktárakat tölti fel, vagy pedig a trigliceridgyártás (zsírszintézis) alapanyagává alakul.[1,2] A fruktóz az egész metabolizmusunkat átprogramozza – méghozzá igen kedvezőtlen irányban. A nagy mennyiségű fruktóz fogyasztás hasi elhízáshoz, metabolikus szindrómához és számos egyéb problémához vezethet.[3] Nem mellesleg leállítja a zsírégetést. Akkor ez most mit jelent? Ne együnk gyümölcsöt? Vagy azt, hogy a gyümölcs egészségtelen? Nem.

A gyümölcs egészséges – mértékkel!

A gyümölcs egészséges, de nem feltétlenül diétás. Az, hogy az ember mennyi fruktózt tud tolerálni, számos tényezőtől függ: egy 10% alatti testzsírú férfi atléta, aki heti 5-8 alkalommal edz, akár napi 25-30 grammot is képes elviselni minden probléma nélkül; valaki, akin 20 kg fölösleg van, maximum 5 grammot. A napi fruktóz- és gyümölcsdózist érdemes ennek megfelelően beállítani. Átlagosan úgy vehetjük, hogy 1 adag gyümölcsben (ami 1 almának felel meg) kb. 5 g fruktóz található. Emellett érdemesebb azokból a gyümölcsökből választani, amelyeknek alacsonyabb a fruktóztartalma. (A cikk végén találsz egy táblázatot, ami ebben segít.)


Összefoglalva: a gyümölcsök, bár egészségesek, de nem feltétlenül diétásak – nem szabad őket korlátlanul fogyasztani, ha fogyni szeretnél.

                                


Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

BUNS OF STEEL

BUNS OF STEEL

Ár: 18490

STEEL SWEAT

STEEL SWEAT

Ár: 13990




  1. Biochem J. 1988 May 1;251(3):795-802. Enhancement of glycogen concentrations in primary cultures of rat hepatocytes exposed to glucose and fructose. Parniak MA1, Kalant N.
  2. Curr Opin Lipidol.2014 Feb;25(1):8-19. doi: 10.1097/MOL.0000000000000042. Fructose vs. glucose and metabolism: do the metabolic differences matter? Sievenpiper JL1, de Souza RJ, Cozma AI, Chiavaroli L, Ha V, Mirrahimi A.
  3.  J Clin Invest. 2009 May;119(5):1322-34. doi: 10.1172/JCI37385. Epub 2009 Apr 20. Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans. Stanhope KL1, Schwarz JM, Keim NL, Griffen SC, Bremer AA, Graham JL, Hatcher B, Cox CL, Dyachenko A, Zhang W, McGahan JP, Seibert A, Krauss RM,Chiu S, Schaefer EJ, Ai M, Otokozawa S, Nakajima K, Nakano T, Beysen C, Hellerstein MK, Berglund L, Havel PJ.