4+1 kondi tévhit, amit ideje elfelejteni

Edzeni, egészségesen étkezni, fittnek lenni – a legtöbbek számára ezek már nem ismeretlen dolgok. Ha egyelőre még nem is testközelből, de gondolatban már biztosan barátkoztunk velük. Lehet, hogy még nincsen a pénztárcánkban egy fix helye a kondibérletnek, de már tudjuk, hogy az egészségünk, a fittségünk, és a vonalaink érdekében bizony lépnünk kell. Sajnos ezeket a dolgokat sehol nem tudjuk megvásárolni, így bizony erősebb elhatározásra lesz szükségünk. Megvan ez a kis plusz? Akkor már csak pár apró akadályt kell átugranunk, a tévhitek mögé néznünk, és mindent kizárni, ami egy picit is elbizonytalaníthat minket ezen az úton. Printz Nóri írása.

A teremben mindenki csinos és szuperfitt

Elég csak felmennünk valamelyik közösségi oldalra, és elárasztanak a fitt fotók. Mindenki tökéletes szettekben feszít, hibátlan sminkkel, szexi frizurával, mosolyogva, természetellenes pózokban. Bármiféle erőlködésnek, grimaszolásnak, izzadásnak semmi helye! Pedig aki már legalább egy keményebb edzést túlélt, tudja: edzés közben nem vagyunk szépek. Nem kell aggódnunk az öltözőben, hogy a hajgumink nem fog illeni a zoknink színéhez. Sőt, a belépőt sem testzsírszázalék alapján adják. És miért kéne a teremben sportmelltartóban, belőtt hajjal feszítenünk?
 Ha tényleg tenni szeretnénk magunkért, nem számít, hogy hány kilót milyen edzőcuccba bújtatunk. Körülöttünk mindenki vagy szeretne megszabadulni egy kis feleslegtől, vagy épp egy kis izmot építeni, javítani az állóképességén, vagy a megmozgatott súlyok számán szeretne emelni. A célok nagyon eltérőek, viszont egy dolog közös: mindenki azért van ott, hogy fejlődjön, nem pedig azért, hogy a körülötte edző embereket kritizálja.
 A következő pont pedig kéz a kézben jár ezzel a félelmünkkel.

Ki fognak nézni

Hatalmas izmok, táplálékkiegészítőkről vagy éppen illegális cuccokról folyó beszélgetések, üvöltözés, súlydobálás. Sokaknak él egy ilyen kép a fejében a konditermek világáról. „De hát én nem ilyen vagyok, miért lenne ott a helyem?!” Nyilván ezek a sztereotípiák azért tudnak megmaradni, mert itt-ott előfordulhatnak hasonló jelenségek, viszont ezeket nem azonosíthatjuk az általános konditermi légkörrel. Az emberek (legjobb esetben) mozogni járnak le a terembe. Ugyanúgy egy végigdolgozott nap után, vagy még munkaidő előtt próbálnak egy pár órát szakítani az edzésükre. Mindenki ügyetlenül, kis súlyokkal, sok kérdéssel a fejében vágott bele a testépítésbe. Mindenki tudja, hogy sokszor nem egyszerű a mindennapjaink részévé tenni a testmozgást. Aki esetleg magasabb szinten van már edzés téren, pontosan ezért fogja tudni, hogy milyen kezdőnek lenni, és sokszor mennyi erőfeszítésbe telik besétálni a terembe, mert ő már végigjárta ezt az utat. Gondterhelten, fáradtan, fiatalon, idősen, terhesen, túlsúllyal, extrém vékonyan, kezdőként, visszatérőként, sérüléssel… Bárhogy is érkezel, csak elismerés járhat azért, hogy újra meg újra ott vagy, és teszel magadért.

Nem tudom hogyan működnek a gépek, ügyetlen leszek

Középkori kínzópad, űrutazó szerkezet, nőgyógyászati szék, ajtótámasz. Igen, annak, aki nem mozog még otthonosan a teremben, ezek bizony előbb jutnak eszébe a különböző gépekről, mint az épp edzeni kívánt izmok. Semmi gond, mindenkinek hasonlók jutottak elsőként eszükbe. Aztán milyen jól meg lehet barátkozni ezekkel a szerkezetekkel! Ne féljünk segítséget kérni! Szúrjuk ki a teremben a legszimpatikusabb edzőt, és keressük bátran a kérdéseinkkel. Hiszen az a feladatuk, hogy segítsenek. A szakács barátunkat is nyugodt szívvel kérdezgetjük a különlegesebb főzési technikákról, úgyhogy az edzőket se féljünk a szakmájukról faggatni.

A súlyzós edzéstől óriási, férfias izmaim lesznek

Ez a félelem természetesen nők körében „népszerű”. A legtöbben ezért csak a kardiógépek biztonságába menekülnek, és az órákba nyúló sétától, futástól, taposástól várják az alakformáló csodát. Többnyire sajnos hiába, az eredmény nem pont olyan lesz, mint amit elképzeltünk magunknak. A bátrabbak lehet, hogy az 1-2 kilós súlyokkal szemezgetnek már, de ennél följebb nem merészkednek, hiszen „túl izmosak” lesznek. Ilyenkor szoktam rávilágítani, hogy a kistáskánkba is sokszor 5-10 kilo elengedhetetlen női fortélyt rejtünk el, attól hogy nem lettünk már hatalmasok? Sokak ettől függetlenül mégis irtóznak a nagyobb súlyoktól.
 Az ilyen típusú edzések nem csak a testépítők és férfiak privilégiuma, hanem mindenki számára fontosak: fejlesztik a fizikumot, erőnlétet, javítják az egészségi állapotunkat.

A súlyzós edzések során nem csak az izomerő növekszik, de ellenállóbbak is leszünk a sérülésekkel szemben, javul a regenerációs képességünk. A súlyok hatására megvastagodnak az izomrostok, ezáltal épül az izom. Tehát nem csak az állóképességünk javul, de jobban is fogunk kinézni. Jó mi? 
Ehhez viszont sajnos nem elegendő csak 1-2 kilót ide-oda pakolgatnunk. Kisebb súlyokkal is megdolgoztathatjuk az izmokat, de izomtömeg-növekedést nagy súlyok használatával érhetünk el. Ha nem félünk a kilóktól, és nagyobb súlyokat is használunk, elérhetjük, hogy szépen kerekedjen a vállunk, fenekünk, tónusosabb legyen a karunk, formásabbá váljon a combunk, és a hasunk kontúrjai is szebbek lehetnek. Arányosabb testképet alakíthatunk ki. Mondhatjuk azt is, hogy a szépen megdolgozott, formás izmok egyenlőek a formás testtel. Tulajdonképpen magáról az alakformálásról van szó.


Emellett még akad egy-két nyomós érv a vasak használata mellett. Az izmaink fenntartásához energia szükséges. Tehát minél nagyobb az izomtömeged, annál magasabb az alap anyagcseréd, vagyis több kalóriát használsz fel. Igen, igen ez azt jelenti, hogy több (minőségi) tápanyagot kell bevinned, hogy fenntartsd az izomzatod, tehát, hogy még egyszerűbben fejezzem ki: többet ehetsz anélkül, hogy felesleget raktároznál.
 Ennél a pontnál meg kell említeni, hogy az izom térfogata kisebb, mint ugyanakkora tömegű zsíré. Vagyis, ha elkezdünk súlyzós edzéseket végezni, előfordulhat, hogy sokkal formásabbak leszünk (megváltozik a testösszetételünk), de a mérleg magasabb számot fog mutatni. Ekkor fogjuk meg a mérlegünket, dobjuk ki, és a tükörben figyeljük tovább a változásunkat.

Megéri?

Egyértelműen. Sokan úgy láthatják, hogy hosszú az út odáig, amíg elindul bármilyen fejlődés. És valóban, ha edzéssel, táplálkozással kapcsolatos célunk van, azt nem holnapra fogjuk elérni. Cserébe pontosan annyira hálálja meg magát, amennyi energiát belefektetünk. Ezért is fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezünk, hosszú távon bele tudunk szeretni, így egy perce sem lesz kényszer számunkra, csak egy kellemes és hasznos időtöltés. Panaszkodhatunk, hogy „nem vágok bele, mert túl soká' lesz eredménye”, vagy egy kis energiát folyamatosan belefektetve később büszkén mondhatjuk, hogy igen, ezt is megcsináltam. És ahogy a vendégeimnek is mindig mondani szoktam: egyedül csak az az edzés nem használ, amit nem csináltunk meg.


Termékek, amik érdekelhetnek:

ABS OF STEEL

ABS OF STEEL

Ár: 18490

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL PUMP

STEEL PUMP

Ár: 17790 Ft

Kedvezményes ár: 9895 Ft